Sportgazdaság

A háború miatt feloszlott, most váratlan helyen született újjá a mariupoli focicsapat

Az ukrajnai kikötőváros szinte teljesen megsemmisült az orosz támadások miatt. Egy brazil csapat nyújtott segítő kezet az FC Mariupolnak.

Szinte mesébe illő módon születhet újjá az orosz–ukrán háború viszontagságaiban gyakorlatilag teljesen megszűnt mariupoli focicsapat. Egy dél-brazíliai ukrán közösség tagjai úgy döntöttek, hogy a háború sújtotta országgal való szolidaritásuk jeléül a helyi labdarúgóklubjukat átalakítják az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros feloszlatott FC Mariupol nevű csapatává – számolt be róla a The Guardian.

A.A Batel Guarapuava
foci, brazil, ukrán, Mariupol
A brazil AA Batel csapata nyújtott segítő kezet az FC Mariupolnak.
Fotó: A.A Batel Guarapuava Facebook

A Paraná tartományban található Prudentópolis régióból származó AA Batel csapata hétfői közleményében jelentette be, hogy egy évvel azt követően, hogy az FC Mariupol létesítményei és stadionja megsemmisültek az Oroszország által indított háborúban, felveszik az FC Mariupol nevét, valamint az ukrán egyesület címerét és logóját.

A klub a közösségünk identitását képviseli, a közösségünknek pedig több mint 70 százaléka vagy ukrán vagy pedig ukrán leszármazott

– nyilatkozta az arculatváltás kapcsán az AA Batel elnöke, Alex Lopes.

Ukrajna mindig is hihetetlen módon támogatta a nagy brazil futballtehetségeket, és fontos kapu lett a játékosok számára az európai piacra való kijutáshoz. Ez a legkevesebb, amit tehetünk, hogy segítsünk életben tartani a klubjukat, és reményt adjunk az ukránoknak szerte a világon

– tette hozzá, utalva arra, hogy korábban sok brazil labdarúgó játszott ukrán élcsapatokban, mint a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck, közülük később többen európai élcsapatokban játszottak, és a brazil válogatottban is pályára léphettek.

Andrij Sanyin, a feloszlatott FC Mariupol alelnöke elmondta, nagyon hálásak az AA Batel szívélyes fogadtatásáért. Lehetetlen kifejezni, hogy mennyit jelent számukra, hogy egy futballcsapat a világ másik feléről felajánlotta, hogy életben tartja a nevüket és történelmüket a legsötétebb időkben.

Az ukrán bajnokság első osztályában (Premjer-Liha) szereplő mariupoli csapat korábban az UEFA-kupa és az Európa-liga selejtezőiben is megmérethette magát, legutóbb a 2019–20-as szezonban. Az ukrán bajnokságot nem sikerült megnyerniük, a legjobb eredményük a negyedik hely volt, ezt 2001-ben, 2006-ban és 2019-ben érték el. Az ukrán kupában az elődöntős szereplés volt a csúcs.

Berendezkedtek az oroszok: szobrot kapott Mariupolban a város meghódítója

Roman Kutuzov tábornok nem sokáig örülhetett a sikernek, hiszen néhány héttel a város bevétele után az ukránok levadászták Luhanszknál.

 

Brazília labdarúgás Mariupol
Kapcsolódó cikkek