Közélet

Berendezkedtek az oroszok: szobrot kapott Mariupolban a város meghódítója

Roman Kutuzov tábornok nem sokáig örülhetett a sikernek, hiszen néhány héttel a város bevétele után az ukránok levadászták Luhanszknál.

Úgy tűnik, az orosz megszállók hosszú távon maradni szeretnének Mariupolban. Az ukrán várost tavaly tavasszal foglalták el, máig ez az orosz hadsereg legnagyobb eredménye a már több mint egy éve tartó háborúban. A település elfoglalásában kulcsszerepet játszott Roman Kutuzov orosz tábornok, ám nem örülhetett sokáig a sikernek. 

Russian-controlled region of Mariupol
MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 08: An aerial view from Russian-controlled region of Mariupol as reparation and construction works are underway amid the ongoing Russia-Ukraine war on April 08, 2023. Vladimir Aleksandrov / Anadolu Agency (Photo by Vladimir Aleksandrov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Vladimir Aleksandrov / AFP

Kutuzov ugyanis néhány héttel a város bevétele után elesett Liszicsanszk ostrománál: az ukrán hadsereg bemérte a helyzetét, és sikerült likvidálniuk. A hírt akkor Moszkva napokig titkolta, de végül az orosz vezetés is elismerte, hogy Mariupol hőse elesett a harcokban. Most pedig emléket állítottak neki az általa elfoglalt városban. Kutuzov mellszobrát az Unian című ukrán portál szerint a 7. általános iskolánál állították fel, és az intézményt átkeresztelték a tábornok tiszteletére. 

Mariupolban egyébként a becslések szerint több ezer civil veszthette életét a heteken át tartó ostromban, de a helyzet azóta sem lett sokkal jobb. A városban alig van gyógyszer, a rossz körülmények miatt pedig folyamatosan nő az elhunytak száma. 

 

Mariupol ostroma orosz-ukrán háború szobor
Kapcsolódó cikkek