Az Arsenal FC Anglia és a világ labdarúgásának egyik legkiemelkedőbb csapata. Az észak-londoni gárdát 1886-ban alapították ágyúgyári munkások, innen ered a csapat címere és beceneve is. A klub Anglia egyik legsikeresebb csapata, 13 alkalommal lettek bajnokok az angol első osztályban, és 14 idényben hódították el az FA kupát, Európa legrégebbi kupasorozatát. Bajnokságból egyedül a Manchester United és a Liverpool nyert többet.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 03:  A supporter holds a ticket before the Barclays Premier League match between Arsenal and Southampton at Emirates Stadium on December 3, 2014 in London, England.
Fotó: Julian Finney / Getty Images

Az Arsenal legnagyobb sikere a 2003–2004-es szezonban elért veretlen bajnoki cím volt, ám azóta sem sikerült megnyernie az együttesnek a Premier League-et (PL). Ám 19 év után a baszk tréner, Mikel Arteta vezérletével ismét lehetőségük van feljutni Anglia csúcsára az Ágyúsoknak. Az Arsenal 29 mérkőzés után 8 ponttal vezeti a bajnokságot a címvédő Manchester City előtt. Arteta három évvel ezelőtt vette át az észak-londoni gárda irányítását, és vezetésével a csapat évről évre jobban teljesített.

Az éllovas Arsenal vezetőedzője attól tart, hogy a munka felőrli a magánéletét

Az angol Premier League éllovasa, az Arsenal vezetőedzője egy interjúban arról beszélt, hogy a klub sikerei még nagyobb nyomást helyeznek a vállára, mint korábban. Elmondta, hogy egy edző élete mindig stresszes, mivel az egyesület vezetése és a rajongók is először a menedzseren kérik számon a vereséget, de az idei váratlanul jó szezon még több nehézséget hoz a számára. Erről nem sokkal azt követően beszélt, hogy a Chelsea menedzsere, Graham Potter beszámolt arról, hogy családjával halálos fenyegetéseket kaptak a csapat rossz teljesítménye miatt.

Nem csak az Arsenal szurkolói, a labdarúgás szerelmeseinek nagyobb része is szorít az Ágyúsoknak, hogy ennyi idő után ismét bajnokok legyenek, addig azonban még sok mérkőzést le kell játszaniuk. Mikel Arteta a 28. forduló után, a Crystal Palace elleni győzelmet követően nyilatkozott úgy, hogy még 10 döntő választja el őket a PL-serlegtől. A Leeds United magabiztos legyűrése után még 9 döntő vár az Arsenalra. Érdekesség, hogy a piros-fehéreké a legfiatalabb keret a bajnokságban, és Mikel Arteta jelenleg a PL legfiatalabb edzője.

Az Arsenal bravúros idei szereplésében és az aranyérem lehetőségében a jegyüzérek is meglátták a potenciált, és korán elkezdték felvásárolni a jegyeket a csapat idei utolsó mérkőzésére, amikor a Wolverhampton Wandererst fogadják majd hazai pályán. A cikk írásának pillanatában a StubHub jegy-viszonteladó oldalon csillagászati árakért kínálják az összecsapásra a belépőket. A legolcsóbb jegyeket 404 ezer forintos áron hirdetik, de a jegyek többsége 755 ezer és 7 millió 500 ezer forintos árcédula között mozog, széles szórásban. Megdöbbentő, hogy 

a legdrágább kínált belépőt több mint 117 millió forintért hirdetik.

Ezek nem az Arsenal FC hivatalos árai, hanem olyan jegyek, amelyeket a tulajdonosuk akar továbbértékesíteni.

Arsenal Women F.C vs Tottenham Hotspur's Women F.C reach record breaking ticket sales during the Barclays Women's Super League match at Emirates Stadium, London. Picture date: Saturday September 24, 2022.
Fotó: Getty Images

A CNN Sport felkereste az Arsenal Supporters Trust igazgatóságát azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük arról, hogy egyesek ilyen érthetetlen árakon nyerészkednek a csapat jegyeivel. Az egyik igazgatósági tag, Akhil Vyas szerint kiábrándító és nagyon frusztráló, hogy egyes viszonteladók a külső webhelyeken ilyen gátlástalan módon akarják megszedni magukat a csapat sikerén. 

Ennél azonban többről van szó. Nem szép dolog, ha egy rajongó a megélhetési válság közepén ilyen gátlástalan módon nyerészkedik a jegyén, de arra fel kell hívni a figyelmet, hogy ez a tevékenység nemcsak erkölcstelen, hanem illegális is 

– mondta Vyas. Angliában a focimeccsekre szóló belépőket kizárólag a klubok, illetve a klubokkal szerződésben álló viszonteladók árulhatják. Elmondta azt is, hogy az országon belül a hatóságok igyekeznek felszámolni az engedély nélkül működő jegyüzéreket, de hozzátette, hogy a külföldi honlapokkal nem tudnak mit kezdeni. A StubHub például egy amerikai oldal.

Az Arsenal FC közölte, hogy csak az idei szezonban kétezer rajongó tagságát szüntette meg továbbértékesített jegyek miatt. Ahhoz, hogy valaki Arsenal-jegyet vásárolhasson, először ki kell váltania egy klubtagságit. Akit a klub ettől megfoszt, az a jövőben nem tud belépőt váltani a csapat meccseire.

Emlékeztetünk minden szurkolót, hogy a meccseinkre csak a hivatalos Arsenal-csatornákon keresztül lehet jegyet vásárolni, és hangsúlyozzuk, mennyire fontos, hogy ne vásároljon jegyet illetéktelen oldalakon

– áll a csapat közleményében.

Közvetlenül az Arsenal oldalán keresztül a legdrágább jegy a 75,5 font, ami átszámolva alig több mint 32 ezer forint.