Az angol első osztályt vezető Arsenal FC vezetőedzője, Mikel Arteta arról beszélt, hogy a menedzseri munkára rámehet az edzők magánélete. A Premier League legfiatalabb menedzsere szerint a folyamatos nyerési kényszer hatalmas nyomást helyez rá, és ezt a feszültséget nagyon nehéz a munkahelyén hagynia.

BIRMINGHAM, ENGLAND - FEBRUARY 18: Mikel Arteta, manager of Arsenal, looks on during the Premier League match between Aston Villa and Arsenal FC at Villa Park on February 18, 2023 in Birmingham, England. (Photo by James Gill - Danehouse/Getty Images)
Az Arsenal vezetőedzője, Mikel Arteta.
Fotó: James Gill – Danehouse/Getty Images

A baszk mester 2019. december 20-án lett az Ágyúsok vezetőedzője, előtte 2016-tól a Manchester City kötelékében dolgozott Josep Guardiola segédedzőjeként. Arteta számára nem volt ismeretlen London piros fele, hiszen 2011. augusztus 31-től 2016-os visszavonulásáig az Arsenal játékosa, sokáig csapatkapitánya volt.

A spanyol edző egy lefelé ívelő pályán vette át csapata irányítását. Az Arsenal legendás edzője, Arsène Wenger 2018-ban visszavonult, ezt követően a csapat nem találta a sikerhez vezető utat. Arteta vezényletével a csapat a szakértők szerint vissza talált a kreatív, kombinatív játékhoz, viszont a sikerek eddig nem jöttek össze. Az előző szezon gyászos kezdése után (az Arsenal a Premier League első három meccsét is elvesztette) fokozatosan talált magára, és bár a szezon végén nem sikerült elérni a Bajnokok Ligája indulást érő negyedik helyet, az Európa-ligával az európai porondra visszajutottak. 

A legrosszabb forgatókönyvet valósíthatja meg a Barcelona búcsúja az Európa-ligától

Gyülekeznek a sötét felhők a világ egyik legjobb focicsapata fölött. Joan Laporta elnök hazárdjátéka eddig nem hozta meg a kívánt eredményt, a kiesés az Európa-ligából nehéz helyzetbe sodorta a klubot.

A nehéz évek után a 2022–2023-as szezonban összeállni látszik az Ágyúsok játéka, 24 meccs után 2 ponttal vezetik a tabellát a címvédő és favorit Manchester City előtt úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. Az elmaradt 7. fordulót ma pótolják az Everton ellen. Amennyiben az Arsenal győz az Emiratesben, akkor 5 pontra ellépnek az üldöző manchesteri kékektől.

LEICESTER, ENGLAND - FEBRUARY 25: Aaron Ramsdale and Gabriel of Arsenal celebrate victory after the Premier League match between Leicester City and Arsenal FC at The King Power Stadium on February 25, 2023 in Leicester, England. (Photo by
Fotó: Laurence Griffiths / Getty Images

Mikel Arteta vállán hatalmas a teher, hiszen a sikerre éhes rajongók szinte már elvárják a bajnoki aranyérmet ebben az idényben. 

Egy edző rengeteg kihívással találkozik a munkája során, amikor veszít a csapata, de a nyomás még nagyobb, amikor egymást követik a győzelmek. Egy jó időszak után a győzelem elvárás lesz, és a rajongók nem kegyelmeznek, ha nem kapják meg a heti sikeradagot. Ez rendkívül megerőltető, és a nyomás kihathat a magánéletedre 

magyarázta a baszk mester a The Guardiannek adott interjúban. Hozzátette, hogy a család és a barátok nem érdemlik meg, hogy rajtuk csapódjon le, hogy egy focicsapat elveszít egy mérkőzést.

Arteta szerint a menedzsereknek meg kell találniuk az egyensúlyt, és szükségük van valakire vagy valamire, ami kirántja őket a munkából, amikor az teljesen maga alá temeti őket. Erről néhány nappal azt követően beszélt, hogy Graham Potter, a londoni rivális Chelsea edzője és családja halálos fenyegetéseket kapott, amiért a csapat rosszul teljesít az elmúlt hónapokban. Arteta elmondta, hogy két éve őt és a családját is érték támadások, de közölte, hogy ezt nem akarja részletezni.

Tudom, mit él át, kollégák vagyunk, és mind ismerjük ezt a nyomást. A mi szakmánkban sokszor a siker olyan tényezőkön múlik, amit nem irányíthatunk, de ilyenkor is mi kerülünk a célkeresztbe. Ez rendkívül nehéz helyzet 

– mondta Arteta, és kijelentette, hogy teljes mértékben együttérez Graham Potterrel.

A baszk edző arról is beszélt, hogy milyen fontos az a bizalom, amit egy menedzser a csapattól kaphat. A modern labdarúgásban ritka, hogy egy klub kitart az edző mellett, amikor nem jönnek a sikerek. A játékosokkal szemben a menedzserek ritkán kapnak szerződéshosszabbítási ajánlatot. Arteta esete örvendetes példa lehet, hiszen több gyengébben sikerült szezon ellenére kitartottak mellette az Arsenalnál, ennek köszönhetően 2022–2023-ban a csapat nagy esélyese lett a Premier League-trófea megszerzésének.

Az Ágyúsok az utolsó bajnoki címüket Arsène Wenger irányítsa alatt szerezték meg, 2004-ben. Ez volt az a legendás szezon, amikor az Arsenal egyetlen vereséget sem szenvedett el a bajnokság 38 mérkőzésén keresztül. Ebben az időszakban a csapat 49 meccses veretlenségi szériát hozott össze, minden sorozatot figyelembe véve. Az Arsenal az egyetlen csapat, amelyiknek sikerült veretlenül megnyerni a Premier League-et, de a szurkolók azóta is várnak a következő bajnoki sikerre.