Történelmi mélypontra süllyedt a török líra csütörtök estére a dollárral szemben: a keresztárfolyam 19,805-nél döntött új negatív rekordot, néhány nappal az után, hogy a regnáló elnök, Recep Tayyip Erdogan megnyerte a törökországi elnökválasztás első fordulóját. Erdogan tehát meglepte a piacokat, amelyek arra fogadtak, hogy a több mint két évtizedes uralma véget ér. Így viszont a május 28-i második voksoláson dől el, hogy a törökök a kihívó Kemal Kilicdarogluval visszatérnek-e a szekuláris és demokratikus pályára, vagy marad a jelenlegi, egyre inkább autoriter uralom. Az ország sorsa mellett más is foglalkoztatja a közvéleményt, miután a brit Daily Mail szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a legrosszabb forgatókönyvre készülve Isztambulból Lisszabonba viheti a kontinentális klubfutball csúcseseményét, a Bajnokok Ligája június 10-i döntőjét. 

Az angol Manchester City (kékben) története során először nyerhet Bajnokok Ligáját.
Fotó: AFP

Az angolokat különösen érzékenyen érintheti a helyszíncsere, mivel a finálé egyik részvevőjét a britek adják, a Manchester City szurkolói pedig már jó ideje arra várnak, hogy BL-t nyerjenek, emiatt óriási náluk az érdeklődés a mérkőzésre. Persze a City ellenfelének, az Internazionalénak sem mindegy, hogy Törökországban vagy Portugáliában lesz a találkozó, hiszen az olasz csapat drukkerei a 12. játékosnak számítanak. 

Az UEFA-nál nem attól tartanak, hogy a két szurkolótábor összecsap Isztambul utcáin, sokkal inkább a választások utáni reakcióktól félnek.

A voksolás és a döntő között kevesebb mint két hét van, a szövetségnél ezért felmerült, hogy zavargások esetén veszélybe kerülhet a meccs biztonságos megrendezése. A mostani változtatás lenne a negyedik alkalom, amikor a sorozat fináléját nem az eredetileg tervezett városban bonyolítják le. Isztambulra különösen rájár a rúd, amely harmadjára maradhat hoppon, a koronavírus-járvány miatt már kétszer le kellett mondania a házigazda szerepéről (Szentpétervártól pedig az ukrajnai háború miatt vették el a jogot). Az UEFA ennek fényében az utolsó pillanatban döntene, és már az feszültséget szül a szervezeten belül, hogy az újabb áthelyezés lehetősége napvilágot látott.

Egy biztos, a konföderáció ezúttal nem hibázhat, főleg azért, mert nem is olyan rég egy másik angol együttes, a Liverpool szimpatizánsait hibáztatta a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő előtt kialakult kaotikus állapotokért. A Liverpool és a Real Madrid párizsi mérkőzése csak hosszú csúszást követően kezdődhetett el 2022 májusában, mivel a Stade de France kapui előtt óriási tömegek torlódtak fel. 

Az ok: a hatóságok nem tudták féken tartani a beléptetésre váró tömeget, így végül rengeteg, érvényes jegyet váltó néző ragadt a stadionon kívül, amelynek hatására többen az erőszakban látták a megoldást. Az eseményeket vizsgáló független jelentésből viszont egyértelműen leszűrték, hogy nem a brit szurkolók hibáztak, a franciák hamisítottak belépőket, míg a legnagyobb mulasztást a helyi rendőrség mellett a rendezésért felelős UEFA követte el. 

Az Európai Labdarúgó-szövetség tagadja, hogy Lisszabonnal vagy bármely másik várossal tárgyalna az idei BL-döntőről, amelyre eredetileg Münchenben került volna sor, Isztambul csak kárpótlásként kapta meg. A török főváros egy emlékezetes finálénak már otthont adott, 2005-ben a Liverpool egy hatgólos döntetlen követően tizenegyesekkel verte meg a Milant, amellyel elhódította a serleget. 

A Bajnokok Ligája döntőjét a több mint 75 ezer férőhelyes Atatürk Olimpiai Stadionban játsszák, június 10-én. A Focitour.hu oldalán a komplett csomag – repülőjegy, reptéri transzfer, két éjszaka négycsillagos szállodában, meccsbelépő egy főnek – 1 229 000 forinttól kezdődik.