Egyik jelölt sem szerezte meg az első fordulós győzelemhez szükséges többséget a vasárnapi török elnökválasztáson, így azt a két hét múlva tartandó második forduló döntheti el. 

Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses supporters in Ankara
ANKARA, TURKIYE - MAY 15: Turkish President and Leader of the Justice and Development (AK) Party, Recep Tayyip Erdogan speaks from the balcony of AK Party's headquarters after voting for presidential and parliamentary elections ended, in Ankara, Turkiye on May 15, 2023. Aytac Unal / Anadolu Agency (Photo by Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses supporters in A
Fotó: AFP

A választás tétje, hogy Törökország visszatér-e a szekuláris és demokratikus pályára, vagy folytatódik Recep Tajjip Erdogan egyre inkább autoriter uralma, hogyan száll szembe az ország a vágtató miatt kialakult megélhetési válsággal és miként alakulnak a török kapcsolatok Oroszországgal, Európával és az Egyesült Államokkal.

A rendkívül kiélezett választásokon Erdogan a várakozásoknál jobban szerepelt 

és az urnák 97 százalékának összegzése után 49,39 százalékos szavazati aránnyal vezetett az ellenzéki Kemal Kilicdarogluval szemben, aki a voksok 44,92 százalékát szerezte meg az állami hírügynökség, az Andalou adatai szerint. 

Isztambul, 2023. május 12.
Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjének támogatói egy választási kampányrendezvényen Isztambulban 2023. május 12-én, két nappal a török elnökválasztás első fordulója előtt. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak.
MTI/EPA/Erdem Sahin
Isztambul, 2023. május 12.Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjének támogatói egy választási kampányrendezvényen Isztambulban 2023. május 12-én, két nappal a török elnökválasztás első fordulója előtt. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak.MTI/EPA/Erdem Sahin
Fotó: Erdem Sahin / EPA

A választási bizottság az urnák 91,93 százalékos feldolgozottsága mellett 49,49 százaléknyi Erdogan-szavazatról számolt be, amellyel az elnök az élen állt. Ankarában Erdogan híveinek ezrei gyűltek össze ünnepelni, azonban azzal ők is tisztában vannak, hogy az elnök személyéről csak a második forduló dönt.

Bár az elnökválasztási eredmények a lakosság megosztottságáról tanúskodnak, a parlamentben az Erdogan mögött álló koalíció szerezhet többséget. A hatpárti koalíció által indított Kilicdaroglu így hiába vezetett 50 százalékot meghaladó többséggel néhány, szoros versenyt mutató közvélemény-kutatásban, az első fordulóban aligha szerez többséget, sőt úgy tűnik, hátrányból vág neki a második fordulónak. Szakértői vélemények szerint is a 20 éve uralkodó Erdogan az esélyes a május 28-i második fordulóban.

TURKEY-POLITICS-ELECTION-VOTE
Supporters of Turkish president and the ruling Justice and Development (AK) Party wave flags as they wait for the results of Turkey's general elections at the AK Party headquarters in Ankara, on May 14, 2023. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
Fotó: AFP

A harmadik helyen végző nacionalista Sinan Ogan 5,3 százaléknyi szavazatot szerzett, így akár királycsinálóvá is válhat a következő fordulóban. Ugyanakkor 

az ellenzék szerint Erdogan pártja, az AKP több, ellenzéki fellegvárnak számító szavazókörben is különböző kifogásokkal akadályozza a voksok összesítését, így mesterségesen magasan tartva az elnökre leadott szavazatok arányát.

Kilicdaroglu szerint Erdogan pártja megsemmisíti a török népakaratot azzal, hogy több mint ezer urna szavazatainak összesítését akadályozza, és arról is beszélt, nem fogják hagyni, hogy az elnök ezzel kész helyzet elé állítsa őket. Ennek ellenére az ellenzéki főhadiszálláson a hangulat nem volt túl vidám, hiszen Kilicdaroglu hívei győzelemre számítottak.

Presidential candidate and Leader of CHP Kemal Kilicdaroglu press conference in Ankara
Presidential candidate and Leader of CHP Kemal Kilicdaroglu pres
ANKARA, TURKIYE - MAY 15: Kemal Kilicdaroglu, the leader of the Republican People's Party (CHP) and the joint presidential candidate of the Nation Alliance holds a press conference at CHP Headquarters after voting ended for 28th presidential and parliamentary elections in Ankara, Turkiye on May 15, 2023. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az egész világ által követett választás tétje óriási, és az eredmények kihatással lesznek Törökország határain túl is. A Putyin fontos szövetségeseként számon tartott Erdogan győzelme várhatóan elégedettséggel töltené el a Kremlt, míg a Biden-adminisztráció vagy épp több európai és közel-keleti ország, amely nem találja a hangot a politikussal, kevésbé szerencsésnek tartaná az elnök újabb ciklusát.

A modern Törökországot leghosszabb ideje vezető Erdogan globális szereplővé tette hazáját és jó néhány infrastrukturális megaprojektet valósított meg a modernizáció jegyében, köztük hidakat, repülőtereket és jelentős, külföldön is versenyképes fegyveripart hozott létre. Ugyanakkor az erdogani gazdaságpolitika nem igazán nevezhető sikernek, hiszen az elszabaduló infláció miatt megélhetési válsághoz vezetett. Az országot sújtó földrengésre adott válasz miatt is joggal kritizálhatta az ellenzék a kormányzó elnököt.

Kilicdaroglu kampányában a demokrácia helyreállítását ígérte az elmúlt évek elnyomása után és visszatérést a hagyományosabb gazdaságpolitikához, valamint a kiüresített intézmények hatalmának visszaállítását. Győzelme esetén több ezer politikai fogoly is szabadulhatna a börtönökből. Ugyanakkor a 69 éves jelenlegi elnök állítja, hogy tiszteletben tartja a demokráciát. Az elnök mögött álló szövetség, így az erdogani, iszlamista gyökerű AKP és szövetségese, a nacionalista MHP és mások a vártnál jobban szerepeltek az ugyancsak vasárnap tartott parlamenti választásokon, így többségbe kerülhetnek a törvényhozásban – írja a Reuters.

Az eredmények hatására a török líra két hónapos mélypontra zuhant a dollárral szemben, egy zöldhasúért 19,70 lírát kellett adni, mielőtt 19,66-ig erősödött az árfolyam, ám ezek az értékek nem sokkal maradnak el a február végi, március eleji, a földrengést követő 19,80-as mélyponttól.