A 2024-es párizsi olimpiai játékokra nagyjából 45 ezer önkéntest toboroznak a szervezők, akik segítenek majd az esemény lebonyolításában. Az önkéntesek fizetést ugyan nem kapnak a munkáért, de részesei lehetnek a világ egyik legnagyobb sporteseményének megrendezésében. A szervezők szerint már több mint 200 ezren jelentkeztek önkéntesnek, de közülük sokan egyáltalán nem akarnak hozzájárulni a játékok sikeréhez.

Paris Olympics / Five-ring symbol in Paris, France A photo shows a five-ring Olympic emblem in front of Paris City Hall (Hôtel de Ville) in Paris, France on October 24, 2022.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tetsuya Kikumasa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Kikumasa Tecsuja

Az álönkéntesek célja, hogy beépüljenek a több ezer fős önkéntes stábba, amely a párizsi olimpia megrendezésében fog közreműködni – írta meg az AP hírügynökség. A felvételi eljárás során, illetve a képzéseken az álönkéntesek lelkesen részt vesznek, igyekeznek majd minél több és fontosabb feladatot megszerezni, de a tervük az, hogy amint megkezdődik az olimpia, egyszerűen nem fognak megjelenni a rendezvényen.

Egy egész hajóflottát állít csatasorba Párizs az olimpia megnyitójára

Metróvonalat bővítenek és szervezik a biztonsági csapatot és a hajóflottát Párizsban.

A szabotőrök célja ezzel, hogy ha sikerül minél többeknek beépülni a szervezők közé, akkor a távol maradásukkal romba dönthetik az olimpiát. A kiszolgáló személyzet nélkül egy ekkora eseményt nem lehet működtetni, a cél pedig az, hogy Franciaországot és különösen Emmanuel Macron elnököt lejárassák a nemzetközi közösség előtt.

Egy álönkéntes, aki már jelentkezett a munkára, elmondta, hogy a jelentkezési űrlapot 45 percébe került kitölteni. A dokumentum 180 személyiségteszt-kérdést tartalmazott.

Ha kiválasztanak a munkára, akkor a kezdés előtt egy órával fogok szólni, hogy nem megyek

– mondta a névtelenséget kérő szervező, majd hozzá tette, hogy az olimpiai játékok Macron büszkesége és öröme, így ezen keresztül szúrhatnak oda leginkább neki.

Alexandre Morenon-Condé, a párizsi játékok önkéntes programjának igazgatója azt mondja, 

bízik abban, hogy a szűrési folyamat lehetővé teszi számunkra, hogy megbizonyosodjanak az emberek őszinteségéről.

Az álönkéntesek a közösségi médiában már gyűjtik az ötleteket a játékok tönkretételére. Vannak, akik csak nem akarnak megjelenni, mások viszont azt írták, hogy elmennének dolgozni, de lassan és rosszul végeznék a munkát. Olyan ötlet is akadt, hogy a megnyitó napján torlaszolják el a helyszínek bejáratait, a legvadabb elképzelés pedig, hogy a játékok alatt álönkéntesek ezrei jelenjenek meg kollektív keresetekkel a bíróságokon, hogy a munkahelyi visszaélések miatt pereket indítsanak.

Káoszt okozott a sportdiplomáciában is a háború, nagy a bizonytalanság a párizsi olimpia előtt

Több mint kétszáz halott ukrán sportoló, sok helyről kitiltott orosz és fehérorosz versenyzők, összevissza ítélkező nemzetközi sportszervezetek és diplomáciai káosz – ez is történt az ukrán és az orosz sporttal a háború kitörése óta eltelt egy évben.