Sportgazdaság

Káoszt okozott a sportdiplomáciában is a háború, nagy a bizonytalanság a párizsi olimpia előtt

Több mint kétszáz halott ukrán sportoló, sok helyről kitiltott orosz és fehérorosz versenyzők, összevissza ítélkező nemzetközi sportszervezetek és diplomáciai káosz – ez is történt az ukrán és az orosz sporttal a háború kitörése óta eltelt egy évben.

Sportangyalok a neve annak a honlapnak, amely az ukrán háborúban elesett sportolókat listázza. Volodimir Zelenszkij elnök beszámolója szerint idén február elejéig 228 sportoló, edző és sportszakember veszítette életét a harcokban, amire a nemzetközi sportvilág egyetlen megfelelő válasza, ha kitiltja Oroszország sportolóit a versenyekről.

2023 Australian Open - Day 13 MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 28: Aryna Sabalenka and Elena Rybakina of Kazakhstan embrace after the Women’s Singles Final match during day 13 of the 2023 Australian Open at Melbourne Park on January 28, 2023 in Melbourne, Australia. (Photo by Darrian Traynor/Getty Images)
Arina Szabalenka és Jelena Ribakina a teniszben megszokott módon zárták le döntőjüket a januári Australian Openen.
Fotó: Darrian Traynor

Miután tavaly február 24-én kitört a háború, a legtöbb nemzetközi sportszervezet így is tett – több esetben az oroszokkal baráti Fehéroroszország képviselőit ugyancsak száműzve –, ám egy teljes évvel később sem világos, részt vesznek-e orosz sportolók a világ legnagyobb sporteseményein, például a Budapesten rendezendő atlétika-világbajnokságon.

Az elesett ukrán sportolók emlékoldalán lehet olvasni Olekszandr Oniscsukról, az Európa- és többszörös ukrán bajnok íjászról, aki felesége mellett öt, tíz és tizenkét éves gyermekét hagyta hátra; 

Jevhen Obedinszkijről, a vízilabda-válogatott egykori csapatkapitányáról, aki az agytumorját túlélte, de egy mesterlövész végzett vele a saját erkélyén,

így a gyermekei elárvultak, miután az édesanyjuk belehalt a legkisebb testvér szülésébe; vagy éppen Szerhij Pronevicsről, aki még békeidőben, de teljes hadi felszerelésben lefutotta a maratonit 4 óra 36 perc alatt, ez pedig rekord. Bahmutnál a harcokban meghalt a 25 esztendős műkorcsolyázó, Dmitro Sarpar és a 22 éves tízpróbázó, Volodimir Androscsuk is. 

Zelenszkij éppen Bahmutba hívta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, a német Thomas Bachot, miután a NOB felpuhítva a háború kitörése utáni álláspontját, az eltiltás helyett annak megvizsgálását vetette fel, hogy az orosz és fehérorosz sportolók „semlegesként” miként vehetnének részt a következő ötkarikás játékokon 2024-ben, Párizsban.

Háborgás a NOB felvetése kapcsán

Volodimir Klicsko, az 1996-os olimpia ökölvívó bajnoka – mellesleg Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko öccse –, valamint az aranylabdás ukrán labdarúgó, Andrij Sevcsenko videónyilatkozatban, illetve Twitter-bejegyzésben ellenkezett, 34 ország kormánya pedig közös közleményben. 

Az aláírók között szerepel az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada és Németország, amelyek a 2021-ben, Tokióban megrendezett játékokon kitették a résztvevő sportolók egyötödét,

a további aláírók között pedig ott van Lengyelország, Lettország, Litvánia és Dánia, amelyek bojkottal fenyegettek a NOB felvetése kapcsán.

IOC President Bach Brisbane 2032 Media Update SYDNEY, AUSTRALIA - MAY 01: IOC President Thomas Bach speaks in a meeting before a Brisbane 2032 Olympic Games media update at Sofitel Hotel on May 01, 2022 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)
Thomas Bach NOB-elnök legújabb felvetésének rajta kívül kevesen örültek.
Fotó: Mark Metcalfe

Változatlan az álláspontja ugyanakkor az európai és nemzetközi labdarúgó-szövetségeknek (UEFA, FIFA), amelyek kitiltották az oroszokat a sorozataikból – a fehéroroszokat nem –, így a válogatott elveszítette esélyét, hogy kijusson a Katarban megrendezett világbajnokságra, előtte pedig a Kazanyba tervezett európai Szuperkupa-mérkőzést is elvették. 

A főleg európai elszigetelődés miatt az orosz szövetség elgondolkodott, hogy átkérje magát az ázsiai kontinentális szövetségbe – sportszakmai okokból Ausztrália is ide igazolt 2005-ben –, ám ott sem örültek az ötletnek, így az orosz futballfőnök, Alekszandr Djukov jobb híján úgy nyilatkozott: fontos lenne, hogy legalább a 2026-os világbajnokság selejtezőiben részt vehessenek.

Békét kiabálni a meccs után

Az ingoványos kérdés, hogy a például nemzetközi versenyeket járó, a háborút nem támogató orosz sportolókat (és csapatokat) jogos-e büntetni. Vagy ennél fajsúlyosabb, hogy Oroszország propagandacélokra használ(na) minden orosz sportsikert, és betagozná a Nyugattal szembeni kommunikációs stratégiájába, aminek csakis úgy lehet elejét venni, ha az orosz (és fehérorosz) sportolók el sem indulhatnak a versenyeken.

Ha tehetnénk valamit a békéért, nem gondolkoznánk egy percet sem, de nem tehetünk semmit. Rendszeresen büntetik az orosz és fehérorosz sportolókat, de ez segít a háború lezárásában? Mit várnak tőlünk, kiabáljunk a mérkőzések közben, hogy békét akarunk?

– kérdezte az éppenséggel fehérorosz teniszező, Arina Szabalenka a januári Australian Open előtt, amit meg is nyert a kazah színekben induló, de moszkvai születésű és sokáig az orosz válogatottat erősítő Jelena Ribakina ellen.

Tavaly nyáron Wimbledonban ráadásul Ribakina győzött a női egyes fináléjában, mire az orosz szövetség elnöke, Samil Tarpiscsev nyomban magukénak minősítette a sikert, mondván, az orosz iskola növendéke győzött.

Mi lesz a budapesti vb-n?

Az idei év legnagyobb sporteseménye az atlétikai világbajnokság lesz, méghozzá Budapesten, a Csepel-szigetcsúcsán épülő új stadionban, illetve a gyalogló és maratoni számok a belvárosban. 

World Athletics Chief at National Stadium in Tokyo Sebastian Coe, President of the World Athletics inspects the National Stadium for the Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games in Shinjyuku Ward, Tokyo on Oct. 8, 2020. Coe said that the 2020 Olympic Games will be safely held and prepare to make the utmost nrecaution against Covid-19. The World Athletics chief commented on atlhletes' right to protest against poplitical issue and he supports the the right.   ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Sebastian Coe a tavalyelőtti olimpia fő arénájában, az atlétikaversenyeknek is otthon Nemzeti Stadionban
Fotó: Pool for Yomiuri / AFP

Jelen állás szerint ezeken nem vehetnek részt az oroszok és a fehéroroszok sem, az előbbiek ráadásul nemcsak a háború, hanem a nemzeti szövetségre a központi doppingolás miatt 2015-ben kiszabott felfüggesztés okán – habár a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) később lehetőséget adott az egyéni elbírálásra,

így nyert semlegesként 2021-ben olimpiai ötkarikás aranyérmet Marija Laszickene női magasugrásban, akárcsak két szabadtéri és egy fedett pályás vb-n is. 

A WA márciusban tárgyalja a dopping miatti felfüggesztést – és csak ezek után foglalkozik a háború kitörésekor hozott eltiltásokkal. Ugyanakkor a szervezet elnöke, a brit Sebastian Coe kijelentette: az Ukrajna megtámadása miatt életbe léptetett büntetés feloldására márciusban ő nem lát esélyt, mivel a határozatot kiváltó okok egy évvel a háború kitörése után, jelenleg is fennállnak.

 

Ukrajna oroszország atlétika Budapest háború világbajnokság Thomas Bach évforduló NOB
Kapcsolódó cikkek