Szokatlanul hosszú videót töltött fel Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára. A kormányfővel – egyben a felcsúti Puskás Akadémia alapítójával – Istenes László, a futballklub kommunikációs igazgatója készített interjút. 

Orbán először a PAFC új idényéről beszélt, hangsúlyozva, alapítóként nem folyik bele a napi munkába, de mint szülő a gyerekéért, felelősséget érez és aggódik az intézményért. „Minden évben tisztázni kell a célokat. Ami a bajnokságot illeti, nekünk egyetlen célunk van a helyezést illetően:

 

ne essünk ki

– fogalmazott. Hozzátette, ez nagy dolog, mert közben azt akarják az akadémiánál, hogy a csapatban minél több saját nevelésű játékos játsszon, ezért nehéz úgy bennmaradni, hogy a két célt kombinálják, és egyre több fiatal és saját nevelésű labdarúgó is legyen náluk, meg ki se essen a csapat.  

ORBÁN ViktorBudapest, 2023. július 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánBudapest, 2023. július 26.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

„Az egyik legnagyobb probléma, hogy a gyerekek – mielőtt tizenkét-tizenhárom évesen bekerülnek a futballakadémiákra – nem vérteződnek föl azokkal a természetes képességekkel, mint régen, ami persze nemcsak a futball problémája, hanem általános jelenség.” 

A mamahotel, az az egész pátyolgatás, ami Magyarországon jellemző nagyon sok szülőre, a rengeteg kütyü, a különórák világa, ami a modern világnak a velejárója, ma nem segíti a magyar futballt

– fejtette ki a miniszterelnök.  

Az idegenbeli gól nélküli döntetlent követően 3-0-ra kapott ki hazai pályán a Ferencváros a feröeri Kí Klaksvíktól a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában. A Fradi váratlan vereségéről is elmondta a véleményét a kormányfő: „A futball olyan, mint az élet. Mindig beesik valami, történik valami váratlan, amire nem gondoltál. Olyasmi is, amit nem tudsz megmagyarázni. Mert nekem mondhatnak, amit akarnak, olvasom az elemzéseket, hogy ez az FTC tavaszi szezonjából következett. (…) Ugyan már, hogy következett volna akármilyen rossz tavaszi szezonból az, hogy egy feröeri csapattól hármat kapunk otthon?! Ez nem következik semmiből sem! Itt nincs összefüggés.” 

Itt az van, hogy a futballban vannak megmagyarázhatatlan dolgok. És a Ferencvárossal is ez történt

– mondta. Hozzátette, hogy a magyar futball egyik nagy problémájára világít rá az FTC kudarca: nem lehet csak egy Ferencváros. „Nekünk kell még egy vagy kettő, az FTC-hez hasonló költségvetéssel, játékosminőséggel és nemzetközi besorolással rendelkező együttes, amiből ha az egyik vagy kettő elesik, még mindig van egy harmadik, amelyik talpon marad” – jelentett ki Orbán Viktor. 

A miniszterelnök úgy fogalmazott: 

A magyar futball nem a szórakoztatóipar része. A futball komolyabb dolog ennél.

„A futball az életünk, a magyar ember életének a része, a nemzeti identitás része. Tehát mi nem szórakozni akarunk, és tapsikolni a lelátón mindenfajta, messzi földről idefújt, ügyes játékosok játékán örvendezve, hanem mi a saját gyerekeinket akarjuk látni. A magyar gyerekeket, a magyar válogatottat, a magyar klubcsapatokat. Ha ezt föladjuk, akkor az egész futballnak nincs értelme, mármint a magyar futballnak” – mondta.

Konferencia Liga: négy magyar csapat feni a fogát az UEFA pénzdíjaira

A Debrecen, Ferencváros, Kecskemét, Zalaegerszeg négyes a futballcsütörtök hazai szereplője.