A hét végi nyílt vízi úszó-világbajnokság részvevői nem edzhettek pénteken a Szajnában, mivel a heves esőzések miatt megnőtt a folyó szennyezettsége– közölte a Francia Úszószövetség (FFN). A hír azért is érdekes, mert a verseny fontos állomása a 2024-es párizsi olimpiának, miután az indulók itt is kvalifikálhatják magukat az ötkarikás játékokra.

An employee of the company Fluidion collects a sample of water from the Seine to analyse its composition ahead of the 2024 Paris Olympics, near the Pont Alexandre III in Paris, on August 4, 2023. A swimming training event supposed to occur as a test ahead of the 2024 Paris Olympics on August 4, was canceled due to the poor quality of the Seine river's water. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)
Fotó: Bertrand Guay / AFP

Szombaton a nők 10 kilométeres viadalát rendeznék meg, amelyen szintén lehet indulási jogot szerezni az olimpiára. 

A sportolók és a szervezők bíznak benne, hogy estig megtarthatják a versenyt, az ellenőrök később még vizsgálni fogják a folyóvíz minőségét – írja a Reuters.

Nem szervezzük át a világbajnokságot más helyszínre. Ha szombaton nem lehet úszni, akkor a férfi- és a női számot is vasárnap tartjuk meg

– mondta az FFN szóvivője. Hozzátette, hogy a szakemberek folyamatosan vizsgálják a folyót, és egyelőre úgy látszik, hogy a víz minősége egyre javul.

Korrupciós ügyben nyomoznak a párizsi olimpia szervezőinél – Lázadoznak az afrikai vendégmunkások

A párizsi olimpia építkezéseiért felelős állami szervnél is razziáznak a rendőrök sikkasztás gyanúja miatt.

A Reuters megkereste a nemzetközi szövetséget, a World Aquaticset, amely azonban nem reagált arra a kérdésre, hogy mikor tudnák pótolni a vb-t.

A tavalyi nyílt vízi úszóversenyeket Párizs északi részén, a Parc de la Villette-ben rendezték meg.

A francia fővárosban azon dolgoznak, hogy a Szajna ismét úszásra alkalmas legyen. Az 1900-as párizsi olimpia idején például a folyóban tartották a nyílt vízi versenyszámokat.

A tervek szerint ez a jövő évi olimpián is így lenne, azonban a most hétvégi világbajnokságot a heves esőzések hátráltatják. A Reuters azt írta, hogy 

a sok csapadék miatt a párizsi szennyvízrendszer túlcsordult, és a szennyvíz a folyóba került. A szakemberek kóli- és enterococcus baktériumot mutattak ki a folyóvízben.

A Szajnában a szennyezés miatt 1923 óta tilos fürdőzni. A vízminőség helyreállítására először 1990-ben, Jacques Chirac párizsi polgármester tett ígéretet. Ennek a projektnek a keretében jelenleg is épül egy föld alatti túlfolyó medence, amellyel megelőzhető lesz, hogy sok csapadék esetén a szennyvíz a folyóba kerüljön. 

A túlfolyó medencét 80 milliárd euróból építik ki, és várhatóan még 2024 nyara előtt sikerül befejezni.

Ha a jelenlegi nyílt vízi úszó-világbajnokságot nem tudják megtartani, az rendkívül rossz fényt vet Párizsra az olimpiát megelőzően.