A Világgazdaság olvasói már felkészülten várhatták az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Premier League rajtját, annak biztos tudatában, hogy Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos is tuti kezdő az új csapatában. Anglia és a világ számára azonban csak a hétvégén jött a nagy felismerés, miszerint nemcsak a valaha volt legdrágább magyar focista, hanem minden idők legfiatalabb magyar PL-játékosa előtt is hatalmas jövő állhat. Ha nem klasszis máris.

Remekül sikerült Kerkez Milos bemutatkozása a Premier League-ben.
Fotó: AFC Bournemouth

Miközben a német RB Leipzigtől 70 millió euróért (26,8 milliárd forintért) kivásárolt Szoboszlai a Liverpoollal a nyitó forduló rangadójára ment Londonba, a Chelsea-hez, 

Kerkez Milos 19 évesen, 9 hónaposan és 5 naposan debütált a PL-ben, amivel a vonatkozó magyar lista élére került: 

sosem volt még ilyen fiatal játékosunk a világ legjobb focibajnokságában. Ám ennél nyilván sokkal fontosabb, hogy meg is állta a helyét: végigjátszhatta a West Ham ellen 1-1-es eredménnyel záruló bajnokit, ami nagy szó. 

A dúsgazdag tulaja dacára ugyanis a Bournemouth továbbra is kis csapatnak számít, első számú célja a biztos bent maradás, úgyhogy egy döntetlen nem rossz eredmény a harmadik számú európai kupasorozatot, a Konferencia-liga tavaszi győztese ellen, még akkor sem, ha az ellenfél ezen a nyáron inkább a bevételeit gyűjti.

Máris a meccs embere

A balhátvédünk statisztikai lapja így festett szombaton, koncentrálva a releváns adatokra:

  • 90 játékperc (a félidő végi hosszabbításokkal együtt 99)
  • 40 passz
  • 16 párharc, ebből 10 megnyert (4/2 a levegőben)
  • 6 labdaszerzés
  • 4 beadás, ebből 2 sikeres
  • 3 tisztázás
  • 2 szerelési kísérlet, ebből 1 sikeres
  • 2 sikeres hosszú indítás

Mindez elég is volt ahhoz, hogy saját klubja őt válassza a mérkőzés legjobbjának – a liga szavazói amúgy a West Ham gólszerzőjére, Jarrod Bowenre voksoltak. Csakhogy amíg utóbbi 26 éves, az angol válogatott támadója, és 38 millió euró (14,5 milliárd forint) a becsült piaci értéke, addig a mi fiunk még tinédzser, és 15 millió euróra (5,7 milliárd forintra) taksálják, noha a Bournemouth máris valamivel többet, 18 millió eurónak (6,9 milliárd forintnak) megfelelő összeget fizetett érte a holland Alkmaarnak. 

Nem hiába volt büszke a bemutatkozására maga a játékos is.

Az is érdekes lehet, hogy a Premier League Fantasy-játékában miként alakul Kerkez megítélése. Ez ugyan csak a digitális világ szórakozása, ugyanakkor viszonylag pontosan érzékelteti a közhangulatot és a játékosok elismertségét. 

A fiatal balhátvédünket egyelőre a felhasználók 0,2 százaléka válogatta be a csapatába – Szoboszlaira a felhasználók 3,8 százaléka számított már –, de az elkölthető 100 millió fontos pénzkerethez mérten hatékony választás lehet a 4,5 millió fontos játékban megállapított értékénél, hiszen egy kis csapatban, közepesen nehéz és nem is megnyert meccsen is hozott 2 pontot – pontosan ennyire jutott a Liverpoolban a Chelsea elleni rangadón a játékban 7 milliósnak megítélt Szoboszlai is.

Mennyivel lett drágább egy év alatt?

Persze a való életben fontosabb trendet jelez az átigazolások terén iránymutató Transfermarkt német szakhonlap adatbankja, amely szerint Kerkez piaci értéke tavaly nyár óta több mint hússzorosára emelkedett.

 

Garantált, hogy ha a nyitó fordulóbelihez hasonló teljesítményt nyújt a (közel)jövőben, akkor a digitális játékban és a valóságban is meredeken emelkedik majd az értéke. 

Mi lesz szombaton?

Ehhez kiváló platformot nyújt majd a PL második fordulója, amelyben „magyaros” rangadó következik: 

a Bournemouth a Liverpoolhoz utazik szombat délután, az lesz egyébként Szoboszlai első hazai bajnokija a legendás Anfielden, 

ahol vendégként azért megfordult már Bajnokok Ligája-meccsen. 

Az előttünk álló mérkőzés taktikai érdekessége, hogy mivel Szoboszlai a Liverpool háromfős középpályájának jobb oldalán játszik, Kerkez pedig a Bournemouth négyfős védelemének a bal szélén, még egymás elleni párharcaik is lehetnek bőven.

Willi Orbán is boldog

Remekül alakult a magyar légiósok hétvégéje máshol is. A Szoboszlai Dominik által hátrahagyott német RB Leipzig például Willi Orbán vezetésével (bár még a sérüléséből gyógyulgató Gulácsi Péter nélkül) Szuperkupa-győztes lett a Bayern München elleni 3–0-val, noha a bajor bajnokcsapat a mérkőzés reggelén 100 + 20 millió eurós (45,9 milliárd forintos) összegért megszerezte a Tottenhamtől az angol válogatott csapatkapitányát, Harry Kane-t.

A Német Kupában gólt szerzett és gólpasszt adott a Freiburgban a sok felől csábított Sallai Roland, Dárdai Palkó megszerezte első gólját a Herthában, Németh András a győztes gólhoz asszisztált a Hamburgban, Vancsa Zalán pedig a belga Lommelben talált be.