A 70 millió eurós (27 milliárd forintos) vételárával a legdrágább magyar labdarúgónak számító Szoboszlai Dominik új munkaadója, a 6-szoros Bajnokok Ligája- és 19-szeres angol bajnok Liverpool nem szorul különösebb bemutatásra sehol, de vajon a szintén idén nyáron Angliába szerződő Kerkez Milos klubjáról, a Bournemouthról mit érdemes tudni napokkal a Premier League (PL) rajtja előtt? 

Az egyik legfontosabb máris gazdasági hír, mert habár léptékben igen eltérők a szervezetek, ugyanúgy amerikai tulajdonban áll mindkettő – ez amúgy sem idegen a PL-től, egyre-másra érkeznek a befektetők a tengerentúlról, miután ez a Föld legjobb és legjövedelmezőbb focibajnoksága.

Kerkez Milosért 15,5 millió fontot fizetett a Bournemouth.
Fotó: AFC Bournemouth

 

Ki a tulajdonos?

A Bournemouthnál éppenséggel tavaly, 2022. december 13-án lett hivatalos a tulajdonosváltás: a kiscsapatot addig fenntartó Mexim Demin biztos és gazdag kezekbe adta tovább a klubot, amelyet Bill Foley vett meg, akinek a vagyonát 1,2 milliárd dollárra (422 milliárd forint) becsülik, és a sportban sem járatlan. 

Övé például a Vegas Golden Knights hokicsapata, amely a sportág legjobb bajnokságának, az észak-amerikai NHL-nek az idei bajnoka lett, ráadásul ez már a második döntős szereplése volt, pedig csak öt éve hozták létre. 

Foley emellett Las Vegasban és környékén számos létesítmény tulajdonosa és/vagy üzemeltetője, továbbá befektető a pénzügyi, technológiai és szolgáltató szektorban is, nem mellesleg nagy borkedvelő, illetve három alapítványt is pénzel. 

Bill Foley az NHL-ben már a csúcsra vezette a csapatát.
Fotó: AFC Bournemouth

A Bournemouth megvásárlásához hozott magával támogatókat is, az egyik legnevesebb közülük a színész, rendező és producer Michael B. Jordan, valamint a többek között a tenisz Davis-kupával, illetve a Players Tribune nevű, világhíres sportolók monológjainak teret honlappal foglalkozó Nullah Sarker. Ők felelnek a klub globális marketingtevékenységéért, valamint azért, hogy egyre nemzetközibbé váljon. 

Erre van is szükség, ugyanis Bournemouth egy 

kisváros Anglia déli partján, a 2011-es szerinti 183 491 lakosával a legkisebb egycsapatos városnak számít a Premier League történelmében, a stadionja pedig a második legkisebb

befogadóképességű a jelenlegi mezőnyben a 11 307 helyével. Ráadásul a történelem lapjait sem mindig rózsaszínnel írták, 2008 februárjában például konkrétan csődbe ment a klub, és lekerült a harmadosztályba, sőt, onnan is majdnem kiesett. A modern kori felemelkedés 2013-ban kezdődött meg.

Hogyan alakult a történelem?

Ekkor sikerült visszajutni a másodosztályba, ahonnan 2015-ben egyszer már feljutott a csapat az élvonalba is, sőt mi több, egyhuzamban öt évet ki is bírt a legjobbak között, mielőtt 2020-ben kiesett. Újabb két év kellett a visszajutáshoz, idén pedig simán bennmaradtak: ugyan az utolsó négy fordulóban veszítettek, de addigra már biztossá vált a bennmaradás. 

Ettől persze még nem örültek a kudarcsorozatnak, mert így végül csak a 15. helyen végeztek, amiért a PL-től járt ugyan összesen 99 millió fontnyi (44,4 milliárd forintnyi) bónusz, viszont ha a 13. helyen zártak volna, ahol a vereségek előtt álltak, az 107 millió fontot (48 milliárd forintot) ért volna.

Kerkez Milos alighanem kezdő lesz új csapatában. Fotó: AFC Bournemouth

Persze aggódni felesleges, mert ehhez jönnek még pénzek bőven, például a szponzoroktól, a jegyekből és bérletekből, a merchandisingból, habár a költségek is tetemesek. 

De nyilvánvalóan megéri egy jól üzemelő kiscsapatot is fenntartani, amely ráadásul ezen a szinten szerénynek számító 130 millió dollárért (45,7 milliárd forintért) lett Foley tulajdona 

– a Vegas Golden Knights NHL-hez csatlakozásáért 500 millió dollárt (176 milliárd forintot) kellett leszurkolnia.

A Bournemouth a héten számos partnerszerződés megújításáról is jelentett: edzőmezén a Dun & Bradstreet nevű adatszolgáltató szerepel a kezdődő évadban, az ESET digitális biztonsági cég védi az IT-tevékenységét, és társadalmi felelősségvállalásként ismét együttműködik a Care South nevű nonprofit szervezettel, amely a rászorulók lakhatásában segít. A pluszérdekesség, hogy mindhárom szerződéskötést – miként a Chelsea elleni hazai bajnoki jegyárusítást is – Kerkez fotójával hirdették.

Mellette is érkeztek új fiúk, ide költözött például a legendás holland csatár, Patrick Kluivert fia, Justin Kluivert, aki maga is járt azért a holland Ajaxban, az olasz Romában és a német RB Leipzigben is, amelyben fél évig még Szoboszlai csapattársa is volt. Ám ő „csak” 11,2 millió euróba (4,3 milliárd forintba) került, a francia középpályás, Romain Favre 15 millióba (5,8 milliárd forintba), Kerkez 17,9 millióba (7 milliárd forint), és nála csak egy még drágább szerzemény akadt e nyáron, az elefántcsontparti támadó középpályás, Hamed Junior Traoré, akiért 25,6 millió eurót (9,9 milliárd forintot) utaltak az olasz Sassuolónak.

Az eladásokból befolyt összeg ugyanakkor kereken nulla, tehát inkább befektető módba kapcsolt a Foley-féle vezetőség a Premier League-tagság megtartása érdekében, és már az előző tulajdonos is sokat áldozott a feljutásért.

Mi várható a jövőben?

A legutóbbi lezárt pénzügyi időszak, a 2021–2022-es idény beszámolója szerint ugyanis 55,5 millió fontos (24,7 milliárd forintos) veszteséget termelt a klub, pedig akkor 6,9 millió fontot (3,1 milliárd forintot) még be is hozott játékoseladásból. 

Ám valamelyest csökkentek a bevételek – 71,7 millióról 53,2 millióra (32,2 milliárd forintról 23,9 milliárdra) –, aminek a fő oka az úgynevezett „ejtőernyős” kompenzáció csökkenése. 

Ezt a PL-ből kieső csapatok kapják, hogy az első és másodosztály közti anyagi szakadékot könnyebben átugorják, és nagyobb esélyük legyen a visszajutásra, ám a támogatás mértéke évről évre csökken, azaz tanácsos minél hamarabb visszajutni, máskülönben lent ragadhat a klub.

Ezt a Bournemouth elkerülte, így szombaton délután a West Ham ellen viszonylagos nyugalomban kezdheti a szezonját – aztán a második fordulóban utazhat Liverpoolba Szoboszlaiékhoz, és bárki velük tarhat, ha bírja a pénztárcája, mert nem olcsó mulatság a focis utazgatás.