Számos összevetés élére került fel Szoboszlai Dominik azzal, hogy az angol Liverpool aktiválta a szerződésében rögzített, június 30-ig érvényes 70 millió eurós (26,3 milliárd forintos) kivásárlási árat, és átigazolta a német RB Leipzigtől. 

FILES-FBL-PR-ENG-GER-BUNDESLIGA-LIVERPOOL-LEIPZIG-SZOBOSZLAI(FILES) Leipzig's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai celebrates after scoring the 2-0 goal during the German Cup (DFB Pokal) final football match RB Leipzig v Eintracht Frankfurt in Berlin, Germany, on June 3, 2023. Liverpool confirmed the signing of Dominik Szoboszlai from RB Leipzig on Sunday, July 2, after paying the Hungarian's 70-million-euro (Ł60 million, $76 million) release clause. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) / DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND QUASI-VIDEO.
A Lipcséből Liverpoolba szerződő Szoboszlai Dominik előtt szabad az út a csúcs felé.
Fotó: AFP

Ez nyilvánvalóan a legnagyobb összeg, amit magyar labdarúgóért valaha fizettek – amúgy ezen a listán eleve ő volt az éllovas, miután a Lipcse két és fél éve 22 millió eurót (8,3 milliárd forintot) fizetett érte a testvérklubjának, az osztrák RB Salzburgnak. 

Mostantól övé a legnagyobb akkumulált díj is a Dzsudzsák Balázsért kifizetett díjakat összegezve és überelve, 

és területi összevetésben is legalább a dobogóra lépett, sőt.

Mekkora a borravaló?

Vizsgálati mintának képeztünk egy saját régiót, amit hazánk, a szomszédos országok – plusz az egykori Jugoszlávia további jelentősebb részterületei, Bosznia-Hercegovina és Montenegró –, valamint V4-es tagok alkotnak. Ez az európai labdarúgáson belül gazdasági és sporteredmények tekintetében is viszonylag hasonló csoportosítás, persze kivételekkel. 

Mert például a horvát válogatott idei Nemzetek Ligája- vagy a 2018-as világbajnoki döntőjéhez nem fér közel senki, de azért mi is részt vettünk például a legutóbbi két Európa-bajnokságon. Ha pedig a klubversenyeket nézzük, akkor az ukrán Sahtar Doneck állandó szereplője a Bajnokok Ligájának, ahová persze a Ferencváros is be-benéz immár. 

 

Mindenesetre, ha e kicsit mesterséges régiónak az átigazolásait nézzük, akkor az alapdíjat tekintve Szoboszlai az ukrán Mihajlo Mudrikkal és a szerb Dusan Vlahovictyal holtversenyben vezet, hiszen mindannyiukért 70 millió eurót kapott egykori klubjuk. Az viszont különbség, hogy a magyar válogatott csapatkapitányának a rögzített ára volt ennyi, a másik két fiatalért ellenben alkudoztak a felek, így azon megállapodásokba sporteredményekhez rendelt pluszösszegek is társultak, tehát a végösszeg növekedhet. 

A Vlahovicért beígért legfeljebb még 10 millió euró (3,8 milliárd forint) mindennapos „borravaló” a nemzetközi fociban, a Mudrik átigazolásához csatolt 30 millió euró (11,3 milliárd forint) viszont túlmutat ezen, 

nem is kevéssel, hiszen az alapdíj 40 százalékánál is nagyobb a potenciális bónusz. Az ukrán szélső transzfere abban a tekintetben is kuriózum, hogy az eladó Sahtar Doneck tulajdonosa, Rinat Ahmetov közölte: a befolyó összegből 1 milliárd hrivnyának (9,3 milliárd forintnak) megfelelő összeget az orosz–ukrán háború károsultjainak megsegítésére utal tovább.

Kiknek az útja járható?

Listánkban azokat az átigazolásokat gyűjtöttük össze, amelyek a meghatározott régiónkban nemzeti rekordnak számítanak.

Érdekesség, hogy kereken tíz évet ölel fel a gyűjtés, hiszen a montenegrói Stevan Jovetic évtizeddel ezelőtt került Olaszországból az akkor megtollasodó, idén pedig már történelmi triplát teljesítő Manchester Cityhez. Az ő 27 millió eurós (10,1 milliárd forintos) ára a 12 tételes rangsorban még éppen top tízes – az pedig, hogy Montenegró azóta a jelentősen inflálódó focidíjak dacára sem volt képes nála drágább játékost kitermelni, jelzi, hogy az ország lemaradt a versenyben.

Hasonló a helyzet Romániával, amelynek legdrágább emberéért, Dennis Manért csekély 13 millió eurót (4,9 milliárd forintot) fizettek, ami alig valamivel több, mint Vlahovic transzferében a bónusz.

Délkeleti szomszédunk is mélyre zuhant tehát az 1998-as vb-nyolcaddöntős önmagához képest.

Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric poses with his Ballon d'Or trophy before the Spanish League football match between Real Madrid and Rayo Vallecano at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on December 15, 2018. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
A spanyol Real Madrid horvát irányítója, Luka Modric az etalon, ő nemcsak klub-, hanem egyéni szinten is megnyert mindent.
Fotó: AFP

Az is izgalmas kérdés lehet, hogy e régió legdrágább klasszisaiból mi lett, illetve mi lehet. 

A 33 éves bosnyák Miralem Pjanic például a 111 ezer lelkes Tuzla városából indulva megjárta a Juventus és a Barcelona csapatait is, nyert velük nyolc trófeát, plusz egyszer a BL-álomcsapatba is beválogatták. A horvát Mateo Kovacic az olasz Interben, a spanyol Real Madridban és az angol Chelsea-ben is megfordult, mielőtt most a már említett, taroló Manchester Cityhez igazolt – ezekkel a klubokkal 12 trófeát gyűjtött, és még nincs is 30 éves. 

A horvát listán egyébként Luka Modric a harmadik helyezett: ő nemcsak hogy az angol Tottenhamtől ment a Real Madridhoz, amellyel mindent megnyert, 

amit csapattagként lehet, de még Aranylabdát is kapott, azaz egyénileg is a csúcsra ért.

Ki lesz Szoboszlai utóda?

Hatalmas távlatok nyílnak tehát a 22 esztendős Szoboszlai előtt is, aki a hatszoros Bajnokok Ligája-győztes és 19-szeres angol bajnok Liverpoolnál kiteljesedhet, és ha akar, néhány év múlva akárhova továbbállhat, hiszen az említett Real Madrid talán még egy lépcső felfelé.

Az pedig a foci örök körforgásának bizonyítéka, hogy már az ő utóda is bontogatja a szárnyait, hiszen a fenti gyűjtésünkben is szereplő, 20 éves szlovén Benjamin Sesko habár nem előkészítő, mint a honfitársunk, hanem klasszikus center, de pont most költözik Salzburgból Lipcsébe nagyjából annyiért, amennyiért a mi fiunk anno.

Ilyen lesz Szoboszlai Dominik étrendje a Liverpoolnál

Szoboszlai Dominik egy fiatal nő útmutatása alapján fog hamarosan étkezni, a válogatott labdarúgó étrendjét Mona Nemmer, a Liverpool étkezési tanácsadója állítja majd össze. A Mindmegette összeállításából ide kattintva megtudhatja, mit ehet majd a nemzeti együttes csapatkapitánya.