Nem csitulnak az indulatok a Románia–Koszovó labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőt követően: a román gsp.ro egyik cikke szerint a koszovóiak cserekapusa, Samir Ujkani félreérthetetlen gesztust tett a hazai szurkolók felé, ami csak olaj volt a tűzre. Mint ismert, a keddi mérkőzés a 18. percben félbeszakadt, miután a román ultrák egy „Koszovó az Szerbia”, valamint egy „Besszarábia Románia” revizionista feliratú molinót feszítettek ki, miközben többször éltették a szerbeket. A vendégek játékosainál erre betelt a pohár, és levonultak a pályáról, a francia játékvezető pedig az öltözőbe rendelte a csapatokat. A házigazdák több futballistája is kiment a B-középhez, de végül a rendfenntartóknak sikerült jobb belátásra bírniuk a drukkereket, akik levették a transzparenseket, és így maradhattak a helyükön a stadionban, a találkozó pedig tíz perc bemelegítést követően folytatódott. A románok a 83. és 93. percben szerzett góllal nyertek a 42. perctől emberhátrányban játszó koszovóiak ellen, és megőrizték második helyüket az I-csoportban.  

Football: Euro 2024, qualifying - 1st round day 6: Group I Romania v KosovoRomanian ultras display a banners reading (in Serbian) "Kosovo is Serbia" and (in Romanian) "Bessarabia is Romania" during the EURO 2024 first round group I qualifying football match between Romania and Kosovo in Bucharest on September 12, 2023. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
A román ultrák revizionista feliratú molinója: „Koszovó az Szerbia”. 
Fotó: AFP

 

Miért éltették a román ultrák Szerbiát?

Románia a mai napig nem ismeri el Koszovó önállóságát, és úgy véli, hogy az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága (ICJ) korábban korlátozott jelleggel vizsgálta az ügyet. A románok szerint eleve kérdéses a koszovóiak függetlenségi nyilatkozata, és hogy az törvényes módon vezetett-e egy új állam létrehozásához, illetve a nemzetközi jog feljogosítja-e a őket az autonómia kikiáltására. 

A balhéra már csak azért is lehetett számítani, mert az odavágó sem volt problémamentes, akkor hasonló dolgok miatt kellett több embert kivezetni az összecsapás helyszínéről.

 

Ki irányítja a román ultrákat?

A Krónika Online felidézi, hogy az Uniti Sub Tricolor (Trikolór Alatt Egyesültek) elnevezésű, botrányos megnyilvánulásairól elhíresült, román kemény mag tagjai márciusban azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy Andorrában összeverekedtek egymással, de előtte még közösen szidták a magyarokat és Magyarországot. 

A portál szerint akkor és most is Andrei Preda, az FCU Craiova 1948 futballklub vezérszurkolója volt a hangadó.

Ugyancsak Preda volt a központi figurája a Sepsi OSK és az FCU 1948 január 29-i, botrányba fulladt bajnokijának, amelyet a vendégdrukkerek magyarellenes rigmusai miatt félbeszakított a bíró, majd a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) később újrajátszatott.

UEFA Euro 2024 qualification round - Romania vs Kosovoepa10857003 Kosovo team leaves the pitch as the main referee Willy Delajod (not pictured), from France, temporarily interrupts the UEFA Euro 2024 group I qualifying soccer match between Romania and Kosovo held at National Arena Stadium in Bucharest, Romania, 12 September 2023, due to the Romanian supporters behavior .  EPA/Robert Ghement
A koszovói játékosoknál hamar betelt a pohár, és levonultak a pályáról Romániában.
Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA

 

Milyen büntetésre számíthatnak a románok?

Elképzelhetetlen, hogy Románia megússza pénzbüntetés nélkül a legújabb incidenst, ráadásként pedig zárt kapus meccsekre is számíthat. A Románia–Fehéroroszország (2-1) mérkőzés után 15 ezer euróra (5,78 millió forint) büntette őket az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), mert a szurkolók Magyarországot és a magyarokat gyalázták.

A román sajtóban legalább százezer eurós (38,54 millió forint) bírságot és kétmeccses stadionbezárást helyeztek kilátásba.

 

A román szövetség szerint befolyásolták a játékosok lelkiállapotát

A Román Labdarúgó-szövetség, az FRF közleményében határozottan elítéli a politikai, ideológiai, vallási vagy sértő jellegű, provokatív üzeneteket, amelyek kategorikusan tiltottak a stadionokban. A szervezet szerint egy magát szurkolónak nevező, szűk csoport nemcsak a meccset befolyásolta, de a játékosok lelkiállapotát is. Kiemelték: a huliganizmust a közönség többi része elítélte, akiket ráadásul megfosztottak a futballélménytől is. A szövetség sajnálja a történteket, és köszöni a folytatás utáni biztatást, ami végül egy drámai játék során győzelmet hozott.