Luis Rubiales volt spanyol labdarúgó-szövetségi elnök  szerint nem szexuális zaklatás a női futball-világbajnokság döntője után Jenni Hermosónak adott kéretlen csókja. A lemondani kényszerült sportvezető a botrányos esetről a madridi bíróságon beszélt, miután az ügyészek arra kérték a vizsgálóbírót, döntsön, hogy tárgyalásra viszi az ügyet, vagy megelégszik egy távoltartási végzéssel, amely eltiltaná Rubialest attól, hogy a világbajnok focistával kommunikáljon, vagy 500 méteres távolságnál jobban megközelítse.

August 20, 2023, Sydney, AUSTRALIA: 230820 Irene Guerrero of Spain, Luis Rubiales, President of the Spanish Football Association, and Esther Gonzalez of Spain during the the award ceremony after FIFA Women's World Cup final between Spain and England on August 20, 2023 in Sydney. .Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / COP 217 / MB0706.fotboll football soccer fotball fotbolls-vm världsmästerskap vm fifa womens world cup final spanien england spain 32 dam bbeng fotball vm verdensmesterskap kvinner women.
Fotó: Northfoto

Az ügyészek azt is kérvényezték, hogy citálják a volt futballszövetségi elnököt 15 naponta a bíróság elé, ezzel biztosítva, hogy nem hagyja el az országot. Rubiales ragaszkodik álláspontjához, mely szerint a csók mind a két fél beleegyezésével történt. Hermoso egészen másként látja a helyzetet, szerinte a tolakodó sportvezető sebezhetőséget és erőszak áldozatának érzését keltette benne. Az aranyérmes középpályás büntetőfeljelentést is tett Rubiales ellen, akit az ügyészek szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolnak – írja a The Guardian.

A hatalmas botrány hatására végül lemondani kényszerülő 46 éves Rubiales pénteki bírósági jelenése előtt nem állt szóba a sajtóval, amelyet az ügyben eljáró bíró az esetről készített felvételek bemutatására utasított, több nézőpontból is. 

A tavaly életbe lépett új, szexuális erőszakról szóló törvények értelmében a volt futballvezető bírságra vagy akár négy évig is terjedő börtönre számíthat.

Hermoso ügyvédje arra kérte a bírót, hogy az eljárás során legyen tekintettel a focistát érzelmileg is megterhelő, számára megalázó történtekre. A meghallgatás után ugyanő arról beszélt, hogy elégedettek voltak annak menetével, és bizonyítani fogják, hogy a csók nem kölcsönös beleegyezésen alapult.