Sportgazdaság

Milliókban mérik a futballban a nézőket és a korrupciót

A futball és a sportfogadás is nagy üzlet, de a legnagyobb botrány nem a szerencsejátékhoz kötődik.

A fociban óriási pénzek mozognak, nem csoda, hogy a korrupció is felütötte a fejét a sportágban. Ez különösen igaz akkor, ha a szerencsejáték is megjelenik a sportág kísérőjeként, miközben a pályára 22 játékos lép ki, és még a bírót és a partjelzőket is meg lehet kenni a vágyott kimenetel érdekében.

A totóbotrány

Magyarországon a szocializmus alatt a sportfogadás kategóriáját kimerítette a totó nevű játék, ahol 13+1 meccs kimenetelét kellett eltalálni ahhoz, hogy az ember hazavihesse a főnyereményt. A játék kifejezetten népszerű volt, ám a nyolcvanas évekre már sokan rájöttek arra is, hogy hogyan lehet a nyerés esélyeit növelni a játékosok lefizetésével.

Ez idővel a hatóságoknak is szemet szúrt, 1982 júliusában nyomozást indítottak, miután annak az évnek a 30. hetében gyanúsan sok telitalálatos szelvény volt, sokszor egymást követő sorszámokkal. A bundázás elterjedését mutatja, hogy az ügyben 49 csapat ellen indult fegyelmi eljárás, és 196 futballista játékjogát függesztették fel. Az 1968-ban olimpiai bajnoki címet szerző Sárközi István börtönbüntetést is kapott, és később már nem volt képes visszatérni a pályára, majd máig tisztázatlan körülmények között, mindössze 45 évesen elhunyt a Rákoscsaba és Pécel közötti vasútvonalon.

Fortepan / Bojár Sándor
Totó Lottó 1982
Fotó: Bojár Sándor / Fortepan 

Mindennek ellenére a magyar labdarúgás nem tisztult meg, alig pár évvel később híresült el az 1983–84-es szezont lezáró mérkőzés a Budapesti Honvéd és a Volán között, amely 6-6-tal végződött. Noha a meccs kapcsán semmit sem sikerült bizonyítani, az MLSZ megsemmisítette az eredményt, 0-0-val, és mindkét csapatnak nulla ponttal igazolta a mérkőzést, sőt a Honvédtól 5 pontot le is vont, igaz, ettől még a budapesti csapat maradt a bajnok. A Volán pontlevonás nélkül is kiesett volna az első osztályból.

A következő bundabotrány 1988-ban robbant, amikor az október 26-i Népsport több focista letartóztatásáról számolt be. Az érintettek köre annyira széles volt, hogy az akkori szövetségi kapitány, Mezey György szerint a válogatottat is gyakorlatilag a rendőrség állította össze, hiszen abban csak azok tudtak játszani, akiket épp nem hallgattak ki, és akik épp nem voltak előzetes letartóztatásban.

A rendszerváltást követően a Tippmix is kínálta a csalás lehetőségét, és 2012-ben a REAC tizenöt volt játékosa és vezetőedzője került bajba. A történet tragédiával ért véget: Kutasi Róbert, a REAC akkori klubigazgatója öngyilkosságba menekült a szégyen elől – írja az Index.

Külföldi példák

Természetesen a sportfogadással kereshető pénzek az eredmény előzetes ismeretében nem csak a magyarokat vonzották. Angliában, a futball szülőhazájában már 1915-ből is van példa megbundázott meccsre, amely ráadásul két, mára legendássá vált csapat között történt. A Manchester United és a Liverpool mérkőzésén mind a két csapat játékosai a Manchesterre fogadtak, amely hazai pályán játszott.

Noha a botrányban hét játékost életük végéig eltiltott az angol labdarúgó-szövetség (FA) a pályára lépéstől, az első világháború miatt a bajnokság is szünetre kényszerült. Az egyik focista a háborúban életét vesztette, a többiek eltiltását 1919-ben visszavonta az FA.

Table,Football,,Also,Known,As,Foosball,,Table,Soccer,,Totó,Or
Fotó: Shutterstock

Időben közelebb áll hozzánk az olasz bajnokságot megrázó botrány a 2004–05-ös szezonból, amely egyebek között azzal járt, hogy a Juventust megfosztották bajnoki címétől és a másodosztályba fokozták le. A botrányba a Juventus mellett olyan sztárcsapatok is belekeveredtek, mint az AC Milan vagy a Bajnokok Ligája szerepléstől megfosztott Fiorentina és Lazio. A Milan és a Lazio az 1980-as bundabotrányban is benne voltak, és akkor a másodosztályba kényszerültek.

A FIFA-botrány

A legnagyobb korrupciós botrány a labdarúgás történetében azonban nem a meccsekhez kötődik, hanem a foci világszervezetéhez, a FIFA-hoz. 2015-ben ugyanis az FBI és az amerikai adóhatóság bűnügyi részlege (IRS CI) 14 ember ellen emelet vádat a többi között pénzmosás, csalás, vesztegetés és hasonlók miatt.

Former FIFA president Sepp Blatter, surrounded by journalists, arrives to Switzerland's Federal Criminal Court for listen the verdict of his trial over a suspected fraudulent payment, in the southern Switzerland city of Bellinzona, on July 8, 2022. The Bellinzona court will hand down its verdict in the trial of former UEFA president Michel Platini and former FIFA president Sepp Blatter. Blatter and Platini are being tried over a two-million-Swiss-franc ($2 million) payment in 2011 to the former France captain, who by that time was in charge of European football's governing body UEFA. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: AFP

A botrányba többek között a FIFA akkori elnöke, Sepp Blatter is belebukott, és tizenegy FIFA-vezetőt ítéltek el.

A vád szerint mintegy 150 millió dollár kenőpénzt vettek fel a vádlottak, többek között a világbajnokságok helyszínének kiválasztása kapcsán.

A szövevényes ügyben szinte minden kontinensen nyomozások folytak, és sportvezetők sorát ítélték el, és noha a kezdeti letartóztatásokra a FIFA 65. kongresszusa előtt került sor, azon Sepp Blattert simán újraválasztották. A sportvezető azonban négy nappal később, szponzori nyomásra lemondani kényszerült, és később maga is elismerte, hogy hiba volt Katarnak adni a foci-vb-t.

Az ügybe számos sportvezető belekeveredett, többek között a kontinentális szövetségek, mint a CONCACAF, a CONMEBOL vezetői, Jeffrey Webb és Nicolas Leoz. Az ügy miatt a 2026-os világbajnokság helyszínének kiválasztását is elhalasztották. Az ügyben máig nem zárult le minden eljárás.

 

foci világbajnokság korrupciós botrány MLSZ FIFA
Kapcsolódó cikkek