Sztrájkolnak a munkások a Porte de la Chapelle Arénánál, amely a jövő évi párizsi olimpián a tollaslabda és a ritmikus gimnasztika versenyeinek ad majd otthont. Az Inside the Games szakportál beszámolója szerint az ötkarikás helyszíneken dolgozó 120 ember a tartózkodási engedélyek és a be nem teljesített szerződési feltételek miatt gyűlt össze a stadionban, közleményükben pedig elhangzott, hogy ha nincs papír, nincs olimpia.

FRANCE - STRIKE OF UNDOCUMENTED WORKERS ON OLYMPIC 2024 CONSTRUCTION SITESFrance, Paris, 2023-10-17. On Tuesday, October 17, 2023, more than 500 workers at the 2024 Olympic Games construction sites in the Paris region went on strike. The mobilization began in the morning at the Arena de Porte de la Chapelle site, and spread to 35 Olympic Games construction sites. Strikers demanded regularization and higher wages. October 17, 2023, Paris. Photography by Fiora Garenzi / Hans Lucas.
France, Paris, 2023-10-17. Ce mardi 17 octobre 2023, plus de 500 ouvriers des chantiers franciliens des Jeux Olympiques 2024 se sont mis en greve. La mobilisation a commence dans la matinee sur le chantier de l Arena de Porte de la Chapelle et s est etendue a 35 chantiers des Jeux Olympiques. Les grevistes demandaient leur regularisation et une augmentation des salaires. Le 17 octobre 2023, a Paris. Photographie par Fiora Garenzi / Hans Lucas. (Photo by Fiora Garenzi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

Az összegyűlt munkások azért hirdettek sztrájkot, mert a munkáltatójuk nem hajlandó kiadni azokat a dokumentumokat, amelyekkel a későbbiekben megszerezhetik a letelepedési és a munkavállalási engedélyüket, és addig maradnak az arénában, amíg nem teljesítik a követeléseiket.

Az egyik munkás elmondta, hogy

hat hónapig napi 60 euróért (körülbelül 23 ezer forintért) dolgozott, ezalatt mindennap festett és falakat csiszolt, mégsem kapta meg a szükséges papírokat.

Már több sztrájk is félbeszakította a párizsi munkálatokat, márciusban például a gáz- és villanyszerelők megszüntették az áramellátást az olimpiai falu területén, de ezt megelőzően is többször leálltak a munkálatok a tüntetések miatt.

Újabb magyar sportdiplomáciai siker: Fürjes Balázst állandó NOB-tagnak választották

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagja lett Fürjes, miután a szervezet mumbai közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra.