Sportgazdaság

Kinevezték a Premier League első női bíróját

Rebecca Welch már novemberben történelmet írt, amikor a Manchester United–Fulham-meccsen negyedik játékvezetőként kapott szerepet. A következő három éveben a labdarúgó-szövetség legalább ezer női játékvezetőt szeretne toborozni.

Rebecca Welch lett a Premier League első női játékvezetője. Az első meccsén az angol élvonalban a Fulham–Burnley-összecsapáson fújja majd a sípot, december 23-án.

Birmingham City v Preston North End - Sky Bet Championship
Fotó: AFP

A 40 éves Welch 2010-ben kezdett el bíráskodni, és januárban ő volt az első nő, aki férfi bajnoki meccsen vezethette a játékot – írta meg a BBC. Welch mellett Sam Allison is megkapott egy mérkőzést decemberben, ezzel pedig 15 éve az első fekete bíró lesz a Premier League-ben. Allison a Sheffield United–Luton-meccset kapta december 26-án.

Az angol első osztály utolsó fekete játékvezetője Uriah Rennie volt, aki 2009-ben vonult vissza. Az utolsó nem fehér bőrű bíró, Jarnail Singh 2010-ben hagyott fel a bíráskodással.

Ezek kulcsfontosságú pillanatok Rebecca és Sam számára, akik igazán minőségi játékvezetők

– mondta a brit játékvezetők testületének elnöke, Howard Webb.

Júliusban a labdarúgó-szövetség megalkotott egy tervet, amely szerint növelni akarják az alulreprezentált csoportok szerepét a labdarúgóbírók között. Ennek tükrében 2026-ra 50 százalékra akarják növelni a részvételüket a testületben, vagyis a következő három évben ezer női és még ezer fekete vagy ázsiai bírót akarnak toborozni. Jelenleg a bíróknak mindössze 8 százalék színes bőrű, közülük is csak 3 százalék fújja a sípot a profi futballban.

Welch eddig a női bajnokságban, a női szuperligában és a női Bajnokok Ligájában szerezhetett tapasztalatot, valamint a Manchester United–Fulham-meccsen negyedik játékvezetőként kapott szerepet.

 

labdarúgás játékvezető Premier League
Kapcsolódó cikkek