A magyar labdarúgó-válogatott a házigazda németek mellé került a jövő évi Európa-bajnokság csoportjainak Hamburgban zajló szombati sorsolásán. A németek mellett Skócia és Svájc került azonos csoportba a magyar labdarúgó-válogatottal. Miután a skótokat sorsolták elsőként az A csoportba, ők játszák majd a nyitómeccset a németekkel. A magyar csapat a harmadik helyen szerepel, tehát a második mérkőzést játszák majd a németekkel.
 

Soccer: European Championship, draw in Hamburg
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 

Az ünnepélyes eseményen az is eldőlt, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai június 15-én Kölnben a svájciak ellen kezdenek, majd a június 19-én Stuttgartban lejátszott német meccs után június 23-án ugyanitt a skótokkal találkoznak a kontinenstornán.
Az Eb június 14-én rajtol és július 14-ig tart majd.


 

UEFA: a végső győztes 28,25 milliót eurót vihet haza, a magyar csapatnak már most jár több mint kilenc millió

Jövőre is 331 millió eurót oszt szét az UEFA a résztvevő csapatok között. Hamarosan kezdődik Hamburgban a sorsolás.

 

Ismét a németek

A magyarok Európa-bajnokságon eddig egyszer játszottak a németekkel, a 2021-ben rendezett kontinenstornán emlékezetes 2-2-es döntetlen lett a találkozó vége, amellyel Németország jutott tovább, a magyarok pedig búcsúztak a csoportkör végén. Másik két csoportellenfelével, Skóciával és Svájccal még soha nem játszott a magyar csapat kontinenstornán.
 

Az Elbai Filharmónia impozáns épületében rendezett sorsolás alapján a legnehezebb csoportnak a B jelű négyes tűnik, amelyben a címvédő olaszok, a spanyolok, a vb-bronzérmes horvátok, valamint az albánok szerepelnek majd.


A márciusban sorra kerülő pótselejtezők közül a Lengyelországot, Walest, Finnországot és Észtországot felvonultató négyes győztese a D csoportba kerül majd Hollandia, Ausztria és Franciaország mellé. Az izraeli, bosnyák, ukrán, izlandi négyes pótselejtezős küzdelmének továbbjutója az E csoportban szerepel majd Belgium, Szlovákia és Románia mellett, míg a harmadik pótselejtező győztese, Georgia, Görögország, Kazahsztán, vagy Luxemburg az F csoport tagja lesz a törökök, a portugálok és a csehek társaságában.

ROSSI, Marco
Marco Rossi szövetségi kapitány. Fotó: Koszticsák Szilárd

Ötletes látványelemek

A hamburgi szervezők látványos kiegészítő programmal is készültek a sorsolásra: az Elba partján, nagyjából 800 méternyire az ikonikus épülettől, melyben az esemény zajlott, különleges látványelemként konténereket egymásra helyezve "rakták ki" élőben a csoportokat úgy, hogy a darukkal a helyükre emelt konténerek oldalán az egyes csoportokban szereplő országok zászlaja volt látható. Így a sorsolás végére mind a hat csoport beosztása látható volt az ipar- és kikötővároshoz méltó módon megjelenítve.
A németországi Európa-bajnokságnak 10 német város, Hamburg mellett Berlin, München, Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Lipcse és Gelsenkirchen ad majd otthont, a döntőt a berlini Olimpiai Stadionban rendezik.

 

 

Ötödik alkalom

Története során ötödször szerepelhet Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott: az előző négy alkalomból 1964-ben bronzérmet szerzett, 1972-ben negyedikként zárt, 2016-ban a nyolcaddöntőben, míg legutóbb, két éve a csoportkörben búcsúzott. Most először fordult elő, hogy a magyarok három egymást követő kontinensviadalra is kvalifikálták magukat.

A magyar foci húsz éve: a 457 nézőtől a 180 ezer forintos jegyig

Habár a csoportelsőség még nincs meg, de a magyar labdarúgó-válogatott már biztos Európa-bajnoki-részvevőként várhatja a Montenegró elleni selejtezőt. A vasárnap 15 órakor kezdődő mérkőzésre mintegy két és fél óra alatt minden jegy elfogyott, vagyis előreláthatólag 67 ezer néző lesz a Puskás Arénában. A meccsre akkora az érdeklődés, hogy a jegyüzérek is borsos áron kínálják a belépőket. Pedig nem volt ez mindig így.