Az Európai Atlétikai Szövetség (EA) félmillió eurós teljesítményprémiumot biztosít a legjobbaknak a nyári római kontinensbajnokságon. Az EA döntése szerint 

tíz kategóriában fizetnek 50 ezer eurót a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó versenyzőnek, először az Eb-k történetében.

Fotó: AFP

Mindkét nemnél a sprintszámok, a közép- és hosszútávú futószámok, a dobószámok, az ugrószámok, valamint az utcai és többpróba számok legjobbjai kapják a bónuszt. A győztesek meghatározásánál a nemzetközi szövetség pontszámítását használják, amely a Spiriev Bozsidár féle rendszeren alapul, és fia, Spiriev Attila vezetésével magyar cég kezeli.

Az Európa-bajnokságon a legjobb sportolókat akarjuk látni, akik a legjobb teljesítményt nyújtják. A teljesítménybónusz segít elérni ezt a célt, hogy a római Eb még izgalmasabb és látványosabb legyen – nyilatkozott Dobromir Karamarinov, az EA elnöke, aki történelmi lépésnek nevezte a döntést. 

Az Európa-bajnokságra június 7. és 12. között kerül sor az olasz fővárosban.   

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy szinte végig telt házzal ment az atlétikai világbajnokság Csepelen: a számokkal nemcsak a hazai szervezőbizottság, hanem a nemzetközi szövetség is elégedett lehet. A fizető nézők tekintetében például túlteljesített az augusztusi esemény. Rekordokat döntött a budapesti rendezésű atlétikai világbajnokság: Magyarország történetében ez volt a legtöbb embert megmozgató sportesemény, miközben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) is elégedett lehet a számokkal és főleg arányokkal.