Doppingolásért négy évre szóló eltiltást kapott Paul Pogba, a Juventus francia válogatott labdarúgója. Az ítéletet csütörtökön tette közzé az illetékes olasz sportbíróság.

Empoli FC v SS Juventus FC - Serie A TIMPaul Pogba of Juventus FC reacts during the Serie A Tim match between Empoli FC and Juventus FC at Stadio Carlo Castellani on September 3, 2023 in Empoli, Italy. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto) (Photo by Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP) dopping
Paul Pogba doppingolás miatt egy ideig csak nézőként vehet részt focimeccseken.
Fotó: AFP

A 2018-ban világbajnok futballistától augusztus 20-án, az Udinese elleni bajnoki mérkőzés után vettek mintát, amelyről kiderült, hogy az állóképesség növelésére használt szintetikus tesztoszteront tartalmaz. Akkor felfüggesztették a játékengedélyét, és ügynöke közölte: Pogbának soha nem állt szándékában megszegni a szabályokat.

A 81-szeres válogatott középpályás – akinek a szerződése a Juventusnál 2026 júniusában jár le – azt elismerte, hogy olyan táplálékkiegészítőt fogyasztott, amelynek mellékelt tájékoztatója utalt a készítmény teljesítményfokozó jellegére. A 30 esztendős Pogba – aki nevezése ellenére nem játszott a Zebrák idénynyitó mérkőzésén – tavaly tért vissza a Juventushoz az angol Manchester Unitedtől. Az előző szezonban sérülése miatt alig futballozott, így a 2022-es katari világbajnokságon a végül ezüstérmes francia válogatott keretéből is kimaradt.

Elhúzódó sérülése ellenére Pogba nem keresett rosszul a torinói klubnál, a Juventus havi szinten 260 millió forintnak megfelelő összeget utalt a maródi középpályás számlájára.

Az ítélet kihirdetése után nem sokkal a futballista egyik hozzátartozója az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy Pogba megfellebbezi a döntést. Ha érvényben marad a büntetése, legközelebb 34 éves korában játszhat profi mérkőzésen.

Dopping miatt vb- és Eb-aranyérmeket vettek el egy orosz sportolótól

Tatyana Kasirinát megfosztották a 2014-es kazahsztáni világbajnokságon női ólomsúlyban felállított valamennyi világcsúcsától is.