A hely szellemének megfelelően sportfogadási rekordot dönthet az amerikaifutball-bajnokság (NFL) vasárnapi döntője, a Super Bowl.

Super Bowl Soulful Celebration 25th Anniversary - ArrivalsLAS VEGAS, NEVADA - FEBRUARY 07:  Southern University Human Jukebox arrives at the Super Bowl Soulful Celebration 25th Anniversary at Pearl Theater at the Palms Casino Resort on February 07, 2024 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Mindy Small/Getty Images)
A Super Bowl ünnepnap a sportfogadósoknak is. Fotó: Getty Images

Az 58. nagydöntőt Las Vegasban játssza majd a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers, magyar idő szerint hétfő hajnalban. A „szerencsejátékosok Mekkája” első alkalommal ad otthont a világ egyik legnézettebb sporteseményének, a jeles alkalmat pedig rögtön fogadási csúccsal ünnepelheti a város.

Bő nyolcezer milliárd forint sorsa a tét

Az American Gaming Association felmérés szerint ugyanis 67,8 millió amerikai – a teljes lakosság közel negyede – köt majd fogadást a meccsre, ami 35 százalékos bővülést jelentene tavalyhoz lépest. 

A rekord számú fogadó ráadásul minden korábbinál több pénzt hagyhat majd a bukiknál, a 2023-es 16 milliárd után idén 23,1 milliárd dollár értékben tehetik meg tétjeiket a szerencsevadászok. Ez forintra átszámítva 8320 milliárd forint, közel kétszerese a legnagyobb magyar tőzsdei cég, az OTP jelenlegi piaci értékének.

Az elképesztő összeg annak tükrében nem meglepő, hogy bár a sportfogadás hosszú ideig tiltott volt az Egyesült Államokban, az elmúlt években azonban egyre több tagállam legalizálta azt, és ma már 38 államban és Washington DC-ben is tárt karokkal várják a fogadóirodák és az online szerencsejátékos oldalak a Fortuna kegyeit keresőket.

Az NFL évtizedeken keresztül maga is igyekezett távolságot tartani a szerencsejáték-ipartól, a gyors legalizációtól vélhetően nem függetlenül azonban az utóbbi években a szektor több meghatározó szereplőjével – FanDuel, DraftKings, Caesars – is partnerségre lépett, meglovagolva az országon végigsöprő sportfogadási lázat.

A Super Bowlt vívóknak még a póker is tilos

A Las Vegasi helyszín és az NFL nyitottsága ellenére a futballjátékosokra ezúttal is szigorú előírások vonatkoznak, a liga feddhetetlenségének megőrzése érdekében nekik szigorúan tilos a mérkőzésre fogadniuk, sőt, a kaszinótól és más szerencsejátékoktól is távol kell tartaniuk magukat a Super Bowl hetében.

A legszigorúbb szabályok a két döntős csapat, a Chiefs és a 49ers játékosaira vonatkoznak. A ligaelnök Roger Goodell által kiküldött belső szabályzat alapján a mérkőzésen pályára lépő sportolók semmilyen szerencsejátékban nem vehetnek részt, még olyan klasszikus kaszinójátékokban sem, mint a póker vagy a blackjack, és természetesen a sportfogadás bármilyen formájától tartózkodniuk kell, de még a lábukat sem tehetik be a fogadóirodákba a MarketWatch által nyilvánosságra hozott belső szabályzat szerint. A liga igyekszik biztosra menni, a két döntős csapatot ezért a nagy szálloda-kaszinó komplexumoknak és szerencsebarlangoknak helyet legendás Las Vegas Striptől 30 kilométerre szállásolják el.

A másik 30 NFL-csapat döntőre kilátogató játékosai sem léphetnek be a bukikhoz a meccs végéig, de kaszinóban már múlathatják idejüket. A Super Bowl befejeztével erre minden NFL-játékosnak lesz lehetősége, a végeredményt követően pedig sportfogadásokat is köthetnek, de szigorúan csak a ligán kívüli sporteseményekre.