Sportgazdaság

Újraindul a focis pénzkereső – sok-sok millió eurót lehet gyűjteni a Bajnokok Ligájában

Véget ért a téli szünet, ami az európai klubfocit illeti: a nyolcaddöntőkkel folytatódik az első számú sorozat, a Bajnokok Ligája. Újraindul a pénzgyűjtés is, mert az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) busásan javadalmazza a legjobbakat: aki minden meccsét megnyeri a szezonban, az csaknem 33 milliárd forintnyi euróval gazdagszik pusztán a pénzdíjakból. Erre két csapat tehet kísérletet – de természetesen csak egy győzhet.

Mivel a színvonalasabb nemzeti bajnokságok megállás nélkül zakatolnak, és már a magyar NB I. is megkezdte a „tavaszi” félévét, talán fel sem tűnt, hogy téli szünetet tartottak az európai kupák. De most újraindul a verkli.

Manchester City's Belgian midfielder #17 Kevin De Bruyne celebrates after scoring their second goal during the English Premier League football match between Newcastle United and Manchester City at St James' Park in Newcastle-upon-Tyne, north east England on January 13, 2024. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Újraindul a legmagasabb szintű foci: Kevin De Bruyne vezetésével védené meg BL-címét a Manchester City.
Fotó: AFP

Ahogy kell, az első számú sorozat, a Bajnokok Ligája (BL) nyitja a sort, aztán majd jön a második és harmadik számú Európa-liga, illetve a Konferencia-liga.

Természetesen a BL a legfontosabb, hiszen szakmailag és anyagilag is a legértékesebb – az utóbbi úgy is értendő, hogy itt lehet a legjobban keresni.

Tizenhat csapat lelkesedhet: újraindul a pénzgyűjtés

A pénzdíjak három részből állnak össze:

  • vannak a folyó idényben produkált teljesítményből levezetett díjak,
  • a történelmi, tízéves teljesítményből származtatott, úgynevezett koefficiens alapján maghatározott összegek
  • és a tévéközvetítési díjakból származó pénzek.

A nagyjából 2 milliárd eurós (775 milliárd forintos) összdíjazást nézve a háromféle forrás megoszlása 55-30-15 százalék.

Mindezek alapján is a legfontosabb, hogy a pályán miként teljesít egy csapat. 

Akik idáig eljutottak, azok mindenképp eltehetnek 15,64 millió eurót (6 milliárd forintot), ami a csoportkörbe jutásért járt, továbbá a csoportkörben aratott minden egyes győzelemért 2,8 millió eurót (1,1 milliárd forintot), a döntetlenekért 930 ezer eurót (360 millió forintot), valamint a legjobb 16 közé jutásért még 9,6 millió eurót (3,7 milliárd forintot).

Innentől pedig a következők az elérhető pénzdíjak:

  • Negyeddöntőbe jutás: 10,6 millió euró (4,1 milliárd forint)
  • Elődöntőbe jutás: 12,5 millió euró (4,8 milliárd forint)
  • Döntőbe jutás: 15,5 millió euró (6 milliárd forint)
  • Kupagyőzelem: 20 millió euró (7,7 milliárd forint)

Jobban fizet a Bajnokok Ligája, mint az Európa-bajnokság

Ehhez képest a nyáron a magyar válogatott részvételével rendezendő Európa-bajnokságra megállapított összegek mérsékeltebbek. 

E55Q3410Budapest 20231119 Labdarúgás EB selejtezõ mérkõzés Magyarország - Montenegro  Fotó: Mravik Gusztáv    - Nemzeti Sport A képen:         Szoboszlai DominikBudapest 20231119 Labdarúgás EB selejtezõ mérkõzés Magyarország - Montenegro  Fotó: Mravik Gusztáv    - Nemzeti Sport A képen:         Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik jelenleg sérült, de az Európa-bajnokságra remélhetőleg rendben lesz.
Fotó: Mravik Gusztáv

Az Eb-re kijutás önmagában 9,25 eurót (3,6 milliárd forintot) ér, a csoportkörben 1 millió euró (387 millió forintot) jár a győzelmekért és 500 ezer euró (194 millió forint) a döntetlenekért. Utána pedig a következők a válogatottak által elérhető szakaszok és összegek:

  • Nyolcaddöntőbe jutás: 1,5 millió euró (581 millió forint)
  • Negyeddöntőbe jutás: 2,5 millió euró (968 millió forint)
  • Elődöntőbe jutás: 4 millió euró (1,6 milliárd forint)
  • Döntőbe jutás: 5 millió euró (1,9 milliárd forint)
  • Kupagyőzelem: 8 millió euró (3,1 milliárd forint)

Ha valamelyik nemzeti csapat annyira domináns lenne, hogy az összes mérkőzését megnyerné az Eb-n, a maximális begyűjthető pénzdíja 28,25 millió euró (11 milliárd forint), 

a BL-ben ugyanez a tarolás 85,14 millió eurót (32,9 milliárd forintot) hozna.

Viszont máris tudhatjuk, hogy erre csak a címvédő angol Manchester Citynek és a spanyol Real Madridnak van elméleti esélye, mert ők zártak hibátlan csoportkört. Egyébként a Deloitte pénzügyi versenyében is ők végeztek az első két helyen, szóval, napjainkban is megáll Puskás Ferenc örökbecsűje, hogy „nagy pénz, nagy foci”.

A Fradi csütörtökön, Szoboszlai Dominik márciusban játszik európai kupameccset

Ami a magyar érdekeltségünket illeti, az éppenséggel szerény. Legértékesebb játékosunk és válogatottunk csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik klubja, az angol Liverpool például nem is a BL-ben, hanem csak a második számú Európa-ligában szerepel, de majd csak márciusban lép fel ismét, a nyolcaddöntőben.

A Ferencváros pedig a harmadik számú Konferencia-ligában áll még: a zöld-fehérek csütörtökön játszanak Athénban a görög Olympiakosszal.

RB Leipzig - 1. FC Union Berlin04 February 2024, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, RB Leipzig - 1. FC Union Berlin, matchday 20 at the Red Bull Arena. Leipzig goalkeeper Peter Gulacsi saves here against Union's Yorbe Vertessen, on the right Leipzig's Lukas Klostermann. Photo: Jan Woitas/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL German Football League and the DFB German Football Association, it is prohibited to utilize or have utilized photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequential images and/or video-like photo series. (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Hosszú kihagyását követően Gulácsi Péter visszatért a Lipcse kapujába.
Fotó: AFP

Hiányukban a BL-nyolcaddöntőben honfitársaink közül a német RB Leipzigben légióskodókra figyelhetünk, hiszen a kapuba visszatért Gulácsi Péter, a védelmébe pedig Willi Orbán. Ők pont a már említett Real Madridot kapták ellenfélnek a sorsoláson, amely a szokásoktól eltérően nem hozott szuperpárosítást. Így például 

a Manchester Citynek könnyű dolga lesz, és a hazai nehézségei dacára tovább kellene mennie a német Bayern Münchennek is 

(Lőw Zsolt másodedzővel a kispadján), illetve a francia PSG-nek is, amelynek nagyobb gondja is van, hiszen lejár sztárcsatára, Kylian Mbappé szerződése, és nem tűnik úgy, hogy maradni akarna.

Ez tehát a BL-nyolcaddöntők első hetének a programja, mert jól elnyújtják: most kedden–szerdán csak négyet játszanak le a nyolc odavágóból, jövő héten következik a második adag, aztán ugyanígy terítve, két-három hét múlva a visszavágók.

A következő évadtól aztán megváltozik az egész lebonyolítás, 2026-ban pedig akár Budapesten is lehet a finálé.

A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntők programja

Február 13., kedd, 21:00
Köbenhavn (dán)–Manchester City (angol) (tv: Sport 1)
Leipzig (német)–Real Madrid (spanyol) (tv: M4 Sport)

Február 14., szerda, 21:00
Lazio (olasz)–Bayern München (német) (tv: M4 Sport)
PSG (francia)–Real Sociedad (spanyol) (tv: Sport 1)

Február 20., kedd, 21:00
Inter (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) (tv: M4 Sport)
PSV (holland)–Dortmund (német)

Február 21., szerda, 21:00
Porto (portugál)–Arsenal (angol)
Napoli (olasz)–Barcelona (spanyol) (tv: M4 Sport)

 

A labdarúgásról szóló legutóbbi cikkeink
Ezt írtuk mostanában a magyar és a nemzetközi labdarúgásról.

 

Szoboszlai Dominik manchester city Liverpool Bajnokok Ligája Real Madrid
Kapcsolódó cikkek