Miközben az angol Manchester United labdarúgócsapatának szurkolói arra várnak, hogy az élvonalbeli bajnokság, a Premier League (PL) jóváhagyja Sir Jim Ratfcliffe 25 százalékos tulajdonszerzését, és így a sportszakmai kérdések átkerüljenek az Ineos petrolkémiai vállalat alapítójához, sokszor és sokan emlegetik az eddigi tulajdonos Glazer családot. Most így tehetnek a városi rivális Manchester City, illetve a spanyol Real Madrid drukkerei is – na de miért?

Real Madrid CF v Atletico Madrid - LaLiga EA SportsJude Bellingham of Real Madrid is celebrating a goal during the La Liga 2023/24 match between Real Madrid and Atletico de Madrid at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain, on February 4, 2023. (Photo by Guillermo Martinez/NurPhoto) (Photo by Guillermo Martinez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Először lépték túl a 10 milliárd eurós határt a világ fociklubjai – leginkább az angol Jude Bellinghamet is foglalkoztató Real Madridnál örülhetnek ennek.
Fotó: AFP

Az amerikai Glazer család nem sokat tud(ott) az európai fociról: a tojáslabdás változatban vannak otthon, tengerentúli NFL-klubjuk, a Tampa Bay Buccaneers 2002-ben és 2020-ban is Super Bowl-győztes lett – utóbb a korszakos klasszissal, Tom Bradyvel a csapatban.

Viszont a família a Manchester United 2005-ös hitelből felvásárlása után arra az álláspontra helyezkedett, hogy a sporteredmények mérsékelt hatással vannak a pénzügyi bevételekre. Mindez meg is látszik az együttesen, amelyet 2013-ig a legendás skót edző, Sir Alex Ferguson tudása nemcsak a felszínen tartott, de sikeresen is.

Az ő visszavonulása óta azonban csetlik-botlik a gárda, mivel Glazerék nemcsak nem értenek az európai labdarúgáshoz, de nem is érdekli őket. Így nőhetett a fejükre az Abu-Dzabi birtokában álló Manchester City, amely 2023-ban minden lehetséges trófeát begyűjtött – a bevételi versenyt mégis elbukta, azaz Glazeréknek valami igaza mégiscsak lehetett.

Viszont, ha nem City, akkor ki gyűjtötte a legtöbb pénzt a legutóbbi idényben?

Szoboszlai Dominik klubja nagyot esett

A Deloitte Football Money League nevű pénzügyi vizsgálata szerint a spanyol Real Madrid a leghatékonyabb pénzgyűjtő focicsapat a világon, 2018 óta először. 

A Realnál 118 millió eurós (45,9 milliárd forint) növekménnyel 831 millió eurós (323,2 milliárd forint) rekordbevételt könyvelhettek el, 

főleg a remek kereskedelmi teljesítménynek, illetve annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány elmúltával sosem látott lelkesedéssel mennek meccsre az emberek.

Az pedig már a jövőhöz tartozik, ugyanakkor jelzi a Real gazdasági erejét, hogy a HP-vel nemrég kötött évi 70 millió eurót (27,2 milliárd forint) garantáló szerződést, amiért cserébe a számítástechnikai vállalat felirata csak a mezek ujján lesz látható, nem is elithelyen. További érdekessége a megállapodásnak, hogy a HP a mesterséges intelligencia-fejlesztéseit is a focicsapat rendelkezésére bocsátja, hátha kinyerhető belőle valami, ami támogatja a sportteljesítményt.

 

A pénzügyi virtuális liga második helyére persze azért bejött a City, hiszen ugyancsak rekordméretű, 826 millió eurós (321,2 milliárd forintos) bevételt generált. Ezt főleg a PL- és Bajnokok Ligája (BL)-győzelmekhez arányított kereskedelmi és tévéközvetítési jogokból betakarított plusz 76 millió euró (29,6 milliárd forint) fűtötte.

A dobogóra még a klassziscsatára, a lejáró szerződésű Kylian Mbappé megtartásáért küzdő francia PSG fért fel 802 millió eurós (311,9 milliárd forintos) bevétellel. 

Negyedik a spanyol Barcelona, amely a hetedik helyről lépett fel a 61 százalékkal növelt meccsnapi és 45 százalékkal növelt közvetítési jogból, valamint merchandisingból származó bevételei révén. 

The Camp Nou reconstruction works intensifyThe Barcelona City Council is approving an additional day of work per week for the Camp Nou reconstruction efforts. They are intensifying the work to ensure the completion of the first phase by November 2024, aligning with the 125th anniversary of FC Barcelona. In the photo, workers are progressing on the current status of the renovations at the Barca stadium in Barcelona, Spain, on January 29, 2024. (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Barcelona stadionját átépítik, ami sokba kerül – utána viszont elképesztő bevételeket generálhat
Fotó: AFP

Fordított utat járt be Szoboszlai Dominik klubja, az angol Liverpool, amely a harmadik helyről esett a hetedikre, főleg a sporteredményhez kötött bónuszok elmaradása miatt – a legnagyobb riválist tehát csak megtépázta, ami Glazerék szerint nem fontos: a sporteredmények, pontosabban azok hiánya.

Mindazonáltal az európai focimezőny eleje sosem volt még ilyen termelékeny.

Először a 10 milliárd eurós álomhatár felett

A Deloitte összegzése szerint a top 20 a történelem során először több mint 10 milliárd eurónyi (3888 milliárd forint) bevételt halmozott fel: a 10,5 milliárd eurós (4082 milliárd forint) pontos összeg 14 százalékos növekedés a Covid-előtti időkhöz mérten.

Rekordot döntöttek a következő kategóriákban:

  • a meccsnapi bevételek 1,9 milliárd euróra (739 milliárd forint) rúgtak, miközben
  • a kereskedelmiek 4,4 milliárd eurót (1710 milliárd forint) értek – és 2016 óta először jelentették ismét a legfőbb bevételi forrást.

Mindezekkel szemben a közvetítési jogokból származó bevételek mindössze 5 százalékos növekedése meglepetés, de járnak hozzá érdekes megjegyzések. Például az angol PL-klubok vonatkozó bevételei a külföldi értékesítésből azért csak megnőttek 208 millió euróról (80,9 milliárd forint) 243 millió euróra (94,5 milliárd forint). A többi nagy bajnokságban, Francia-, Német- és Olaszországban viszont alig változtak az értékek.

Mindez már sejteti, hogy továbbra is a PL-csapatok uralkodnak pénzügyileg Európa felett.

Mi újság a Fradival?

A tétel igazságát bizonyítja, hogy ugyan a top húszban ezúttal nem tíz, csak nyolc PL-klub található, 

a másodosztályba kieső, a Deloitte ligájában 27. Leeds nagyobb bevételt generált, mint a holland bajnokságban második és BL-csoportkörbe jutó holland Ajax,

amely már a legjobb harmincba sem fért be. A 21–30. helyek között listázott angol együttesek egyike sem nemzetközi kupainduló, tehát onnan nem is számíthat semmilyen bevételre, mégis ütemesen termelik a pénzt. 

Másoknak viszont épp az európai szereplés adja a bevételük jelentős hányadát: ilyen klub (lehetne) például a Ferencváros is, amely 2022-ben 1,32 milliárd forintos nyereséggel zárt, de természetesen a Deloitte harmincas listájától azért messze van.