Sportgazdaság

Épülnek a párizsi olimpia ideiglenes helyszínei a fő látványosságok körül

A párizsi olimpiára összesen hét ideiglenes létesítményt építenek fel a francia fővárosban a főbb látványosságok környékén. A strandröplabda pálya például az Eiffel-toronynál lesz. A 2024-es párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, azonban már július 24-én elkezdődik a labdarúgás és a rögbi meccsekkel.

A hónap elején megkezdődött a nyári olimpiára az ideiglenes létesítmények építése Párizsban a Concorde téren és az Eiffel-toronynál, valamint a versailles-i kastély parkjában.

FRANCE - PARIS - FLOODING OF THE SEINE RIVER
Épülnek a párizsi olimpia ideiglenes helyszínei.
Fotó: LAURE BOYER

Lambisz Konsztantinidisz, a szervezőbizottság tervezésért és koordinációért felelős vezetője a múlt héten jelezte, hogy 

ténylegesen most indul a versenyhelyszínek kialakítása, ugyanakkor jelezte, hogy a lovassportoknak és részben az öttusának otthont stadion félig már készen van a versailles-i kastélyban.

A Concorde téren mintegy 30 ezer néző befogadására alkalmas versenyközpontot alakítanak ki az úgynevezett városi sportágak számára: itt lesznek majd a szabadstílusú BMX, a gördeszka, a breaktánc és a 3x3-as kosárlabda küzdelmei, továbbá a paralimpián itt tartják majd a megnyitót.

Macron bebizonyítja, hogy biztonságos a Szajna vize: csobban egyet a folyóban

A Szajna vize annyira tiszta, hogy még Emmanuel Macron is azt tervezi, hogy úszik benne egy kört. A francia elnök egy újságírói kérdésre reagálva mondta el, hogy a folyót sikerült megtisztítani, és azt tervezi, úszni fog benne. A Szajnába a vízszennyezés miatt 1923 óta tilos fürdeni, az olimpiára készülve kezdték el megtisztítani.

Elkezdődtek a munkálatok a Mars-mezőn is, az Eiffel-torony közvetlen közelében, ahol a strandröplabda mérkőzéseit bonyolítják majd le.

Összességében hét időszakos létesítményt emelnek a főváros ismert turisztikai látványosságai közelében, környezetében: az Eiffel-toronynál, a Mars-mezőn, a Trocadéro téren, a III. Sándor hídnál, az Invalidusok előtti téren, a Concorde téren és a Városháza előtti téren.

A kivitelezések részleges lezárásokkal, illetve forgalomátszervezésekkel járnak, a járattereléseket fokozatosan vezetik be az építkezések környezetében.

A párizsiak egyik komoly félelme az, hogy hogyan alakul majd a közlekedés az olimpiához közeledve és a játékok idején.

 

olimpia Franciaország Párizs
Kapcsolódó cikkek