Sportgazdaság

Figyelmeztetés a foci-Eb előtt: Münchenre célozhat az ISIS

Nagypénteken a müncheni Allianz Arenára rajzolt piros célzókereszttel üzent az ISIS egyik propagandacsatornája. Súlyos figyelmeztetés ez a foci-Eb előtt, a németországi illetékesek szerint komolyan kell venni az ilyen fenyegetéseket.

Komolyan kell venni a terrorfenyegetéseket, még akkor is, ha egyelőre nincs konkrétum – összegeztek a német illetékesek, miután nagypénteken a közelgő labdarúgó-Európa-bajnokságra érkező drukkereket fenyegető üzenetet tett közzé az ISIS egyik propagandacsatornája.

Police control the fan zones before the UEFA Champions League Quarter-final, 1st leg, football match between FC Bayern Munich and SL Benfica on April 5, 2016 played at Allianz Arena in Munich, Germany - Photo Michael Zemanek / Backpage Images / DPPI (Photo by MICHAEL ZEMANEK / BACKPAGE IMAGES Ltd / DPPI via AFP)
Figyelmeztetés az Eb-re utazóknak: nem árt az éberség az Allianz Arenánál / Fotó: Michael Zemanek / Backpage Images Ltd / AFP

A német Bild írása szerint a Sarh al-Khilafah néven publikáló csoport olyan képet tett közzé, amelyen az Allianz Arena látható Münchenben, és a stadion előtti téren a tömeg, amelyre piros célzókeresztet rajzoltak, továbbá ezzel a felirattal látták el: 

Akkor kell elkapni őket, amikor kijönnek.

A felhívást megvizsgálta a városi, a tartományi és az országos illetékes hatóság is, és arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan nincs konkrétum, de komolyan kell venni a fenyegetéseket.

A mieink elkerülik Münchent – a csoportkörben biztosan

A fenyegető képen látható Allianz Arenában lesz az Eb nyitómeccse: június 14-én este a házigazda Németország játszik Svájccal, méghozzá az A csoportban, ahová a magyar válogatott is tartozik.

A mieink a csoportkörben nem játszanak Münchenben, hiszen az első mérkőzésünk június 15-én délután Kölnben lesz Svájc ellen, a második és harmadik fordulóban, június 19-én és június 23-án pedig Stuttgartban játszunk Németország és Skócia ellen. Az Eb előtt még két felkészülési mérkőzése lesz a válogatottnak, egy Írországban, egy pedig itthon, Debrecenben.

A magyar válogatott hátralévő Eb-felkészülési mérkőzései

  • Június 4., kedd, 20.45: Írország–Magyarország
  • Június 8., szombat: Magyarország–Izrael

A magyar válogatott Eb-mérkőzései

  • Június 15., szombat, 15.00: Svájc–Magyarország
  • Június 19., szerda, 18.00: Németország–Magyarország
  • Június 23., vasárnap, 21.00: Skócia–Magyarország

A jeggyel rendelkező tízezer honfitársunk mellett sokan belépő nélkül indulnak majd el, összességében pedig több mint 7 millió vendéggel számolnak Németországban az Európa-bajnokság idején – hangzott el a hazai Utazás kiállításon.

Münchenben a csoportkörben négy meccset rendeznek, majd itt lesz az egyik nyolcaddöntő és az egyik elődöntő is 

– a másik elődöntőt Dortmundban, a finálét pedig a fővárosban, Berlinben játsszák.

Figyelmeztetés a foci-Eb után az olimpiára is

A Berlinben július 14-én záruló labdarúgó-Európa-bajnokság után két hét sem telik el, és elkezdődik a nyári olimpia Párizsban: a megnyitóünnepség július 26-án, pénteken lesz, de valójában már 24-től, szerdától rendeznek kézilabda-, labdarúgó- és rögbimérkőzéseket, valamint íjászselejtezőket.

SAINT-OUEN, FRANCE - MARCH 31: Security guards stand in front of residential accommodation buildings at the Olympic village where the athletes will be housed during the Paris 2024 Olympic Summer Games in Saint-Ouen, near Paris, France on March 31, 2024. Mustafa Yalcin / Anadolu (Photo by MUSTAFA YALCIN / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Párizsban az olimpiai falut is védik / Fotó: Mustafa Yalcin / ANADOLU / AFP

A nyár másik legnagyobb eseményére ugyancsak nagy erőkkel készülnek a biztonságiak: Franciaország több tucat országtól kért biztonsági erőket a területére. 

A készültséget fokozza az iszlám radikálisok miatti magas terrorfenyegetettség és az izraeli háború miatt a palesztin terroristák megtorlásától való félelem.

Franciaország a katonai és rendőri feladatokhoz egyaránt segítséget kért: a motoros és lovas rendőröktől kezdve az okmányhamisítási szakértőkön át az aknamentesítési szakemberekig, a drónok elleni specialistákig és a kutyás osztagokig – tudta meg a Reuters.

 

 

Németország európa bajnokság ISIS magyar válogatott München
Kapcsolódó cikkek