BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Euro 2024: Germany - Hungary

Foci-Eb 2024: nem lehetetlen, de nagy szerencse kell – így juthat tovább a magyar válogatott

Az Európa-bajnokság lebonyolításnak köszönhetően a hat csoportharmadik közül a legjobb négy kvalifikálja magát a nyolcaddöntőbe, így a magyar labdarúgó-válogatottnak van még némi esélye a továbbjutásra. Ugyanakkor a mieink csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik szerint inkább a realitás talaján kellett volna maradni a torna előtt, mert a játékosok valószínűleg túl nagy terhet vettek magukra.

Miután a Skócia–Svájc mérkőzés 1-1-re végződött a labdarúgó-Európa-bajnokság A jelű négyesében, eldőlt, hogy a torna első csapataként Németország jutott tovább a csoportkörből, a magyar válogatott pedig legjobb esetben is csak harmadik lehet ebben a kvartettben. A lebonyolításnak köszönhetően a hat csoportharmadik közül a legjobb négy kvalifikálja magát a nyolcaddöntőbe, a mieink esélyeit ugyanakkor nagyban befolyásolja (rontja), hogy 

  • a két forduló alatt nulla pontot gyűjtöttek, 
  • 5 gólt kaptak, 
  • 1-et rúgtak, vagyis 
  • jócskán mínuszban (mínusz 4) van a gólkülönbségük. 
Foci-Eb 2024, magyar válogatott, továbbjutás
Foci-Eb 2024: óriási szerencse kell, hogy a magyar válogatott továbbjusson a csoportjából / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az angol Liverpoolban légióskodó Szoboszlai Dominik szerint reálisan kellett volna nézni az erőviszonyokat, mert végtére is magyarok vagyunk, és valószínűleg az történt, hogy túl nagy elvárást támasztottunk magunkkal szemben.

Foci-Eb 2024: matekban jók vagyunk – csak győzzük le a skótokat!

Ahhoz, hogy a továbbjutásról egyáltalán még beszélhessünk, 

vasárnap le kell győzni Skóciát – mégpedig lehetőleg minél több góllal.

Ebben az esetben harmadikok leszünk, majd abban kell bíznunk, hogy két együttes is rosszabbul teljesít nálunk. Erre az egyik legnagyobb esélyes a B csoportban szereplő, jelenleg egyaránt 1 ponttal rendelkező Albánia és Horvátország, miután aaz előbbi Spanyolországgal, az utóbbi Olaszországgal játszik. 

Sok múlhat a D csoportban a lengyel–osztrák meccsen, amennyiben a franciáktól és a hollandoktól is vereséget szenvednek mindketten, és csütörtökön okosabbak lehetünk a szerb–szlovén találkozó után is, mert rajtuk kívül a C jelű négyesben olyan válogatottak vannak, mint az angol vagy a dán.

A jelenlegi csoportharmadikok közül Csehország Georgia ellen gyűjtheti be első győzelmét, és kerülhet lépéselőnybe a továbbjutás szempontjából, Belgium pedig Romániával szemben teheti ugyanezt. Ha azonban a szlovákok kikapnak az ukránoktól, az E csoportban négy hárompontos csapat lehet a záró forduló előtt.

Magyarországnak tehát 

az lenne a legjobb, ha az esélyesek most már nem buknának, a hátralevő összecsapásaikon az elérhető legtöbb pontot szereznék meg minél több gólt lőve, és így mennének tovább a csoportjuk első két helyén a legjobb 16 közé.

De ez mind csak matek, mert ha nem nyerünk a skótok ellen, okafogyottá válik a számolgatás.

Az állás
1. Németország  2   2  –  –   7-1   6 pont – továbbjutott
2. Svájc        2   1  1  –   4-2   4
3. Skócia       2   –  1  1   2-6   1
4. MAGYARORSZÁG 2   –  –  2   1-5   0
A csoport további programja:
3. forduló (vasárnap):
Skócia–MAGYARORSZÁG, Stuttgart 21.00
Svájc–Németország, Frankfurt 21.00

Csütörtöki program:

Szlovénia–Szerbia 15.00

Dánia–Anglia 18.00

Spanyolország–Olaszország 21.00

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.