A közép- és kelet-európai térségben 560 millió euró értékben valósult meg 255 befektetési forduló 2023 harmadik negyedévében a Vestbee kimutatása alapján, míg a Dealroom azt számolta ki, hogy a kockázati tőkebefektetések 2020 óta megduplázódtak, 6,2 milliárd eurós értékükkel pedig rekordot is döntöttek a térségben. Az elmúlt év harmadik negyedévében Lengyelországban 95, Csehországban pedig 24 finanszírozási forduló történt. A legtöbb régiós befektetés Lengyelországban jön létre, ezt követi Csehország, Magyarország és Szlovákia a Világgazdasághoz eljuttatott közlemény szerint.

Sándor Tünde / Világgazdaság
Lidl, baranck, ments meg, munch, étel, gyümölcsök, banán
Több startup célja az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása.
Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság

 

E szerint a régió befektetési rátája stabil az állami alapoknak köszönhetően. A V4-es startupok körében a három legfontosabb ágazat a fintech, az e-kereskedelem és az egészségügy. Más ágazatok iránt, mint például a logisztika, az utazás és a mélytechnológia is nő az érdeklődés. (Az általános szóhasználat szerint valójában nem az adott technológia mély, hanem az olyan innováció, a következő megközelítéseke alapul: problémaorientáció, konvergáló megközelítések és technológiák, tervezés-építés-tesztelés-tanulás ciklus.)

Bőven van magyar eredmény

A közlemény idézi a Startup Hungary jelentését, amely állítja: a magyar startup ökoszisztéma 2022-ben soha nem látott sikereket ért el. A helyi startupok több mint 180 millió eurót gyűjtöttek be, 60 százalékkal többet, mint az előző évben. Budapest számos sikeres vállalkozással büszkélkedhet, amelyeknél már megtörtént az exit. Ilyen vállalkozás például a LogMeIn, a Tresorit, és a Ustream. Ezen felül a Munch például, a Design Terminal Mentorprogramjában és a V4 Startup Force programjában szilárdította meg vállalkozása alapjait. Forradalmasítani kívánják az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos nézeteket.

A Munch mára Szlovákiában, Csehországban és Romániában is jelen van. Együttműködik például a Sparral és a Pennyvel, amelyek kedvezményes áron kínálnak élelmiszercsomagokat az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében.

  • Lengyelországban a DocPlanner több mint 25 országban (köztük Lengyelországban és Csehországban) működő vezető online egészségügyi platformmá nőtt, 2021 szeptemberéig összesen 139 millió eurós finanszírozáshoz jutott.
  • A tavalyi év egyik sikeres exitje a lengyel Telemedié volt, amely Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb telemedicinális platformja (Csehországban is működik) kilépett, amikor a Mavie, egy osztrák székhelyű egészségügyi szolgáltató többségi részesedést szerzett a Black Pearls VC-től.
  • A cseh logisztikai vállalat, a Dodo 2018-ban Szlovákia és Lengyelország felé is kiterjesztette a piacát, és 2022 májusáig 66 millió eurós finanszírozásra tett szert. Ma a V4 minden országában, valamint Bulgáriában, Németországban és Ausztriában is működik.

Mindent összevetve, a növekvő tehetségállománnyal, a támogató kormányzati kezdeményezésekkel és az innováció növekedésével a V4-régió országai jó helyzetben vannak ahhoz, hogy még több izgalmas startup kialakulásának és globális szereplővé válásának legyenek tanúi.

A V4 Startup Force program továbbra is támogatja a régió vállalkozóit 

A visegrádi régió országait összefogó kezdeményezés szervezői 2018 óta tökéletesítik a programot, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország területein élő cégtulajdonosokat minél hatékonyabban segítsék a felgyorsított fejlődésben. A V4 Startup Force programot évente kétszer rendezik meg. 

Ennek során képzést és üzleti kapcsolatépítési lehetőséget kínálnak a sok jelentkező közül bekerülő vállalkozóknak, továbbá olyan készségek elsajátítására ösztönzi a résztvevőket, amelyek elengedhetetlenek a nemzetközi terjeszkedéshez.

Évről évre egyre innovatívabb ötletek jelennek meg a program térképén, amelyek társadalmi és környezeti problémákra keresik a választ. A közösség kiemelt szerepet kap a programban, amelynek során a vállalkozók felismerik, hogy egymáshoz hasonló kihívásokkal küzdenek. Kiépül közöttük a bizalom, később is tanácsot kérnek egymástól, megosztják a tapasztalataikat vagy adott esetben üzleti kapcsolatot építenek ki. A V4 Startup Force tavaszi programján legjobban teljesítő startupok a többhetes V4 Startup Force programban folytathatják útjukat. A program a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg a Design Terminal vezetésével és a Campus Network, a Startup Hub Poland és a DEX Innovation Centre-rel konzorciumban.