Biohulladék
A biohulladék elsősorban a háztartásokban, és a vendéglátó-helyeken keletkező élelmiszer és konyhai hulladék. A felmérések szerint a lakossági vegyes hulladék 35-47 százaléka jellemzően biológiailag lebomlik, emiatt fontos a külön gyűjtésük. Az így begyűjtött hulladék komposztálással vagy biogáz előállítással hasznosítható.
Az Európai Unió 2024. január 1-jétől kötelezővé tette a biohulladék gyűjtését. A döntés értelmében a tagállamoknak ösztönözniük és segíteniük kell az otthoni komposztálást, az erjesztést, valamint a biohulladékból készült anyagok használatának népszerűsítését. A távlati cél az, hogy 2035-ig az újrahasználatra előkészített települési hulladék mennyisége legalább 65 százalékra növekedjen. Ezt csak a biohulladék hatékony szelektív gyűjtésével lehet elérni.
Az összegyűjtött biohulladék komposztálásával csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, javítható a talaj egészsége, valamint növelhető az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.
