Telekommunikáció

Nagy előrelépést hozhat az IBM fejlesztése

Nagyobb teljesítmény, hatékonyabb energiagazdálkodás – többek között ezeket ígéri az IBM új fejlesztése.

Nagyobb teljesítmény, hatékonyabb energiagazdálkodás – többek között ezeket ígéri az IBM új fejlesztése. A társaság egy két nanométeres technológián alapuló csipet rakott össze, amely egyelőre egyedülállónak számít a világon, igaz, még csak laboratóriumi körülmények között sikerült ezt előállítani. A vállalat közlése szerint

az általuk most bemutatott megoldás 45 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint a 7 nanométeres csipek, emellett pedig 75 százalékkal kevesebb energiát használ fel működése során.

Az IBM annak érzékeltetésére, hogy mit jelent ez a különbség, azt közölte, hogy az új csippel akár négy napig is működhet egy okostelefon egyetlen feltöltéssel. A társaság azt is közölte, hogy az új technológia használatával egy nagyjából egykörömnyi területen mintegy 50 milliárd tranzisztort tudnak elhelyezni.

Fotó: IBM

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor készül el a két nanométeres csip tömeggyártásra is alkalmas verziója.

Az IBM már nem gyárt csipeket, viszont a technológia fejlesztésére elindított egy 3 milliárd dolláros kutatási programot. A cég által kidolgozott megoldásokat pedig partnerei – például a Samsung, valamint az Intel – használják fel termékeiknél. Az Intel jelenleg még a 14 nanométeres technológiát használja személyi számítógépeknél, a 10 nanométeres megoldásra történő átállás most a cégnél a fő feladat. Az Apple-nek ugyanakkor már gyártásban van egy 5 nanométeres processzora, az M1, illetve a TMSC-nek is van már ezt a technológiát alkalmazó megoldása. Sőt, a TMSC a hírek szerint egészen jól halad a 3 nanométeres változattal, és a tervek szerint jövőre elkezdenék a nagyobb volumenű gyártását is.

okostelefon Csipgyártás Apple csipek Intel Samsung fejlesztés IBM
Kapcsolódó cikkek