Érzékenyen érintheti a Yettelt, ha az Európai Bizottság hosszabb távon nem csak felszólítja az uniós tagállamokat és a távközlési vállalatokat, hogy ne használják a Huawei és a ZTE berendezéseit saját 5G-s hálózataikban, hanem lépéseket is tesz ebbe az irányba. Korábban az Egyesült Államok kormánya elfogadhatatlan kockázatnak nevezte a Huaweit és a ZTE-t.

Budapest, 2023. február 5.A Yettel Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatójának cég felirata a főváros V. kerületében, a Károly körúton. A Telenor Magyarország Zrt. 2022. március 1-től új néven, Yettel Magyarország Zrt.-ként, röviden Yettel néven működik tovább.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2023. február 5.
A Yettel Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatójának cég felirata a főváros V. kerületében, a Károly körúton. A Telenor Magyarország Zrt. 2022. március 1-től új néven, Yettel Magyarország Zrt.-ként, röviden Yettel néven működik tovább.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A Yettel-történetnek nem kedvez, hogy az Európai Bizottság megtámadta a ZTE-t.
Fotó: Faludi Imre / MTI

Amikor ősszel a Yettel arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a 2021-ben indult több tízmilliárd forintos hálózatmodernizációs folyamata nagyságrendileg a felénél tart, a Világgazdaság kérdésére a cég szakértői azt mondták, nem látják annak a jelét, hogy a ZTE ismét az Egyesült Államok tiltólistájára kerül, mint a Donald Trump vezette adminisztráció idején.

Ez azért fontos szempont, mert a kínai vállalat gyártja a magyarországi hálózati berendezéseket, amelyekben nélkülözhetetlenek az amerikai csipek és alkatrészek.

Csakhogy immár Joe Bidenék is ütik a céget, megtiltották a Huawei és a ZTE új távközlési berendezések engedélyezését, behozatalát vagy értékesítését, mivel azok „elfogadhatatlan kockázatot jelentenek az amerikai nemzetbiztonságra nézve”. A Huawei reakciója szerint geopolitikai indíttatású vádaskodásról van szó.

Tovább szigoríthat az Európai Unió

Az amerikaiak után az Európai Unióban is felléptek a két kínai vállalattal szemben, igaz, egyelőre „csak” addig jutottak, hogy az Európai Bizottság mellett azok a cégek sem veszik/vehetik igénybe a szolgáltatásaikat, amelyek magas kockázatú beszállítóknak minősülnek.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos azonban további lépéseket és szigorításokat sürget, azaz könnyen előfordulhat, hogy idővel a Yettel Magyarország hálózatmodernizációjáig érhetnek a szálak.

Megkerestük a céget, amely azt írta, a PPF-csoport irányítási és befektetési stratégiája mindig is követte és követni fogja az távközlési infrastruktúrával kapcsolatos szállítók kiválasztására vonatkozó álláspontját.

„A PPF, a CETIN Csoport és a Yettel Magyarország Zrt. nagyra értékeli a ZTE-vel való eddigi hosszú távú sikeres együttműködést és vállalataink támogatására nyújtott minden erőfeszítést. A CETIN és a PPF továbbra is elkötelezett a legjobb hálózati minőség megőrzése mellett, mivel ez fontos tényezője a Yettel magyarországi stratégiájának a tekintetben, hogy vezető szerepet töltsön be az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatási élmény terén” – közölte a Yettel.

Az osztrákok szerint nem jelent veszély a ZTE

„Jelenleg nem jelent veszélyt a hálózatbiztonságra Ausztriában a kínai Huawei és ZTE” – jelentette ki Klaus M. Steinmaurer, az RTR osztrák műsorszórási és távközlési hatóság távközlési és postaügyi igazgatója.

Hasonlóan nyilatkozott a Deutsche Telekom német távközlési cég vezetője:

Timotheus Höttges azt mondta, az európai uniós figyelmeztetések ellenére kitartanak a Huawei 5G-berendezései mellett.

A cégvezető a Német Iparszövetség által szervezett konferencián felszólalva arról beszélt, hogy továbbra is szembeszáll az Európai Unióval, és csak akkor hajlandó eltávolítani a Huawei berendezéseit az 5G-infrastruktúrájából, ha a német kormány betiltja őket.

Ezt egyébként tervezi is: bizonyos kínai gyártmányú alkatrészeket kitiltana az 5G-hálózatból, az intézkedés „természetesen” a Huawei és a ZTE által előállított egységeket érintheti.