Németország azt tervezi, hogy bizonyos kínai gyártmányú alkatrészeket kitilt az 5G-hálózatból, értesült a Zeit meg nem nevezett kormányzati illetékesekre hivatkozva. A tilalom a Huawei és a ZTE által előállított egységeket érinti.

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 03: The Huawei stand promotes 5G products at the IFA 2020 Special Edition consumer electronics and appliances trade fair on the fair's opening day on September 03, 2020 in Berlin, Germany. The fair is taking place despite the ongoing coronavirus pandemic, albeit in a reduced form and without personal access for the general public. The IFA 2020 Special Edition will take place from September 3-5.
Fotó: Sean Gallup / Getty Images


A berlini belügyi tárca szóvivője nem óhajtotta kommentálni az értesülést, és egyelőre nem reagált a ZTE sem, Patrick Berger, a Huawei németországi szóvivője viszont igen. 

A mindig megbízható, nagyon jó biztonsági adatbázissal büszkélkedő gyártó korlátozásai természetesen nem az infrastruktúrák biztonságosabbá tételének része

 – írta a válasz e-mailben, amelyet a Bloomberg idézett.
A portál szerint Berlin keményvonalasabb álláspontot képvisel a kritikus fontosságú infrastruktúrának számító 5G ügyében, amióta egy hónapja a kormány közölte: nem tudja, hogy a kínai berendezések mennyire elterjedtek a mobilrendszerekben. 
Az Egyesült Államok, az és az Egyesült Királyság egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy milyen biztonsági kockázatot jelentenek a kínai vállalatok. Washington már korábban feketelistára tette a Huaweit és a ZTE-t, november óta nemzetbiztonsági okokból a készülékeik forgalmazása is tilos az Egyesült Államokban. Az EU a múlt hónapban letiltotta a TikTok-alkalmazást a hivatali telefonokról, ugyanezt az amerikai kongresszus már tavaly megtette.

BEIJING, CHINA - NOVEMBER 21: People visit ZTE booth during 2019 World 5G Convention at Beijing Etrong International Exhibition & Convention Center on November 21, 2019 in Beijing, China. 2019 World 5G Convention is held from November 20-23 in Beijing.
Fotó: Getty Images


Washington évek óta folyamatos nyomást gyakorol szövetségeseire annak érdekében, hogy kitiltsák a Huaweit az 5G-hálózatokból, sok uniós tagállammal ellentétben azonban Németország eredetileg ellenállt. Berlin eddig azt a megoldást választotta, hogy a kritikus fontosságú IT-infrastruktúrának minősített hálózathoz felhasznált minden berendezést a hatóságoknak kellett hitelesíteni.
A nyomás azonban egyre nőtt Berlinen immár Brüsszel részéről is. 

Margrethe Vestager versenyjogért felelős biztos novemberben sürgette a tagállamokat, hogy sürgősen vezessék ki a nagy kockázatot jelentő beszállítókat.


Az uniós tagállamok közül Svédország, Bulgária és Görögország enged korlátozott hozzáférést 5G-hálózatához a Huaweinek, Brüsszel azonban nem tilthatja meg a 27-eknek, hogy kockázatot jelentő partnerekkel kössenek üzletet, így minden tagállam maga dönthet ebben a kérdésben.