Az európai uniós figyelmeztetések ellenére kitart a Huawei kínai telekommunikációs vállalat 5G-berendezései mellett Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom német távközlési cég vezetője – olvasható a Light Reading telekommunikációs híroldal keddi írásában.

A cégvezető a Német Iparszövetség által szervezett konferencián felszólalva a héten arról beszélt, hogy továbbra is szembeszáll az Európai Unióval, és csak akkor hajlandó eltávolítani a Huawei berendezéseit az 5G-infrastruktúrájából, ha a német kormány betiltja őket.

Deutsche Telekom - Bonn
10 November 2022, North Rhine-Westphalia, Bonn: The logo of Deutsche Telekom's headquarters is unlit in the morning. The company presents its balance sheet figures for the third quarter. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Oliver Berg / AFP

Az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton az utóbbi időben aggodalmának adott hangot, mert csak kevés EU-tagország tiltotta ki a kommunikációs infrastruktúrájából a Kínából származó berendezéseket, amelyek véleménye szerint túl nagy kockázatot jelentenek az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok biztonságára. Múlt csütörtökön az Európai Bizottság is felszólította az uniós tagállamokat és telekommunikációs vállalatokat, hogy ne használják a kínai Huawei és a ZTE berendezéseit saját 5G-s mobil távközlési hálózataikban.

Azonban a Deutsche Telekom rengeteg berendezést szerzett be a Huaweitől 5G-hálózata kiépítéséhez. A cég legutóbbi éves jelentése szerint 95 százalékos lefedettség mellett 24 ezer helyszínen több mint 80 ezer antennával rendelkezik. 

A telepített 5G-berendezések 59 százaléka származik a Huaweitől a Strand Consult dán elemzőcég számításai szerint, és ezt a becslést egyelőre nem cáfolták. 

A Huawei-eszközök lecserélése a Barclays kutatása szerint 1,1 milliárd euró lehet, de korábbi jelentések ennél is magasabb összeget jeleztek.

Höttges hangsúlyozta, hogy a Deutsche Telekom nem vásárol aggregációs berendezéseket kínai gyártóktól, és hálózata irányítóközpontjában az Ericsson svéd távközlési vállalat termékeit használja a Huawei helyett, valamint a Mavenir amerikai szoftvercég által kifejlesztett termékeket is teszteli. Álláspontjuk és a német politikai döntéshozók szerint ezek a korlátozások elegendők ahhoz, hogy megvédjék a német távközlési infrastruktúrát a kínai kémkedéstől és szabotázstól.

A cégvezető szerint egy elsietett döntés más iparágakra is visszaüthet, hiszen Kína Németország egyik legnagyobb kereskedelmi partnere, és fontos felvevőpiaca a német autóknak és szerszámgépeknek. 

A német külügyminisztérium áprilisi közleménye szerint a Kínával folytatott volumene közel 300 milliárd euróra nőtt 2022-ben.

John Strand, a Strand Consulting vezérigazgatója ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg, mondván, a biztonságnak elsőbbséget kellene élveznie a kereskedelmi megfontolásokkal szemben. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges Tajvan elleni kínai invázió esetén Európa bajosan tudna szankciókat bevezetni Kínával szemben, mert Németország és más országok nagymértékben támaszkodnak a Huaweire.

A cégvezető szerint ahogy Oroszország fegyverként használta a gázszállítást az ukrajnai háborúban, úgy Kína is beavatkozhatna a vele szembehelyezkedő, ám kínai berendezéseket használó országok kritikus infrastruktúrájába.