Turizmus

Üvegzsebűvé tehetik a szállásadókat

Jövőre elindul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amire fokozatosan valamennyi típusú szálláshelynek csatlakoznia kell majd egy törvényjavaslat szerint.

Jövőre elindul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amelyhez fokozatosan valamennyi típusú szálláshelynek csatlakoznia kell majd egy törvényjavaslat szerint.

November van, és csak most látjuk a szeptemberi szálláshelyi adatokat, ami lehetetlenné teszi az esetleg szükséges gyors piacélénkítő beavatkozásokat, szakpolitikai döntéseket. A jövő nyári Forma–1-es hétvégéről várhatóan már két-három nap alatt átfogó statisztikák állnak majd rendelkezésre – kommentálta a Világgazdaságnak Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozásának jelentőségét.

Forrás: MTI / Bruzák Noémi

Úgy látja, a korszerű elektronikus rendszer révén a szektor transzparenssé válik, aminek eredményeként a ma még különböző fokú szigorral ellenőrzött idegenforgalmiadó-bevételekből is helyenként számottevő növekedést tapasztalhatnak majd a települési önkormányzatok. A különböző típusú szálláshelyek közötti azonos versenyfeltételek megteremtésére is alkalmas lesz a rendszer, amennyiben mindenkinek, a közösségi szállásszolgáltatóknak is rá kell csatlakozniuk. Januárban egyelőre a tesztüzem kezdődik pilot szállodaláncokkal.

A naprakész adatszolgáltatás fokozatosan terjedhet ki a különböző típusú szolgáltatókra. A legfeljebb nyolc szobát, 16 ágyat üzemeltető szálláshelyek számára a szoftver ingyenes lesz. A Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) befutó adatokhoz az MTÜ mellett a helyi önkormányzatok, a és a KSH férhet hozzá, különböző jogosultságokkal.

Belföldi nyárutó

Meglehet az idén a 30 millió vendég­éjszaka – jelentette ki Könnyid László, miután az első háromnegyed évben a KSH szerint a kereskedelmi szálláshelyeken 5,2 százalékkal 9,8 millióra nőtt a vendégek, illetve 3,9 százalékkal 24,6 millióra a vendégéjszakák száma. A külföldieké az első kilenc hónapban 2,7, a belföldieké 5,1 százalékkal emelkedett, miután szeptemberben az előbbi 0,5 százalékkal csökkent, utóbbi pedig 7,9 százalékkal nőtt. A Balatonnál csak szeptemberben 10 százalékkal több belföldi vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A teljes cikk a a Világgazdaság hétfői számában olvasható

KSH Könnyid László MTÜ NTAK
Kapcsolódó cikkek