Turizmus

Még az Eb sem menti meg a budapesti turizmust

Kedden rendezik a labdarúgó Európa-bajnokság első budapesti csoportmérkőzését, amelyen Magyarország Portugália ellen lép pályára. Júniusban további három mérkőzés lesz a Puskás Arénában, és bár Budapest profitálhat az eseményből, szakemberek szerint a nem túl fényes helyzetben lévő fővárosi turizmus újjáélesztéséhez nem lesz elég a futball Eb.

A járvány hatására jelentősen zsugorodott a budapesti turisták száma, Budapestről eltűntek a külföldi látogatók,

miközben a vidéki szálláshelyek – a beldöldi utazóknak köszönhetően – a reneszánszukat élték tavaly nyáron – mondta a Világgazdaság konferenciáján Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Mint hozzátette,

a fővárosban paradigmaváltásra van szükség, nem lehet fenntartani a kizárólag külföldi turistákra épülő modellt.

A magyar fővárosba a turisták 93 százaléka külföldről érkezett2019-ben, és nincs még egy ilyen európai főváros, ahol ilyen magas lenne a külföldiek aránya: Bécsben 80, Londonban és Párizsban ez 60 százalék körüli.

Bár a labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) hazai mérkőzéseit telt ház előtt rendezik meg, Budapest nem számíthat akkora bevételekre, mint az előző házigazda, hiszen míg hazánkba csupán 4-5 ország szurkolói érkeznek, addig Franciaországba 2016-ban 23 ország futballfanatikusai látogattak el. A járvány hatására ugyanakkor Budapestre még a korábban reméltnél is kevesebben utaznak.

Fotó: Shutterstock

A szállodák tájékoztatása szerint a szurkolók – főleg portugálok és franciák – reméltnél kisebb számának fő okai

a repülőjáratok ritkítása, a tesztelési kötelezettség, valamint a bonyolult, gyakran változó ki- és beutazási szabályok

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Magyarországon ugyan tovább enyhítették a beutazási feltételeket a meccsjeggyel érkezők számára, a külföldi állampolgárok sok esetben nem rendelkeznek megfelelő, naprakész információkkal. A sportolók és a hivatalos delegációk pedig csupán néhány szállodában generálnak bevételt.

Ezt támasztották alá a Neustadtl Dániel, a Budapest Brand Zrt. Turizmusfejlesztési és partnerségi divízióvezetője által a Világgazdaságnak elmondottak is:

a mérkőzések napjaira minimális a foglaltság a budapesti szálláshelyeken, és a repülőtérre is kevés járat érkezik az Európa-bajnoksághoz kapcsolódva.

A mérkőzések napjaira várhatóan csupán néhány ezer vidéki jegytulajdonos utazik a fővárosba, míg az Európa-bajnokság többi napján nem számítanak belföldi focituristákra Budapesten. Neustadtl a budapesti szállodáktól kapott információkra hivatkozva optimista becslésnek tartja, hogy az Európa-bajnokság ideje alatt elérik a 40 százalékos foglaltságot.

Flesch szerint azért is lesz nehéz hozni a tavalyi kihasználtságot a szállodákban, mivel idén sokan inkább külföldre utaznak. Ráadásul átlag feletti, akár 80 százalék körüli foglaltságra elsősorban a vidéki wellness-hotelek, és a családbarát szállodák számíthatnak a nyáron, míg a fővárosi, illetve a külföldi vendégkörre építő vidéki hotelek 20-40 százalék körüli értéket prognosztizálnak.

A tapasztalatok szerint a foglalás és az érkezés közötti idő rendkívül lerövidült,

sokszor csak 2-3 nappal előbb foglalnak a vendégek, és az időjárásnak is nagyon jelentős szerepe van a forgalomban.

Az Eb-mérkőzésekre 61 ezer embert várnak,

akik kizárólag védettségi igazolvánnyal, testhőmérséklet-mérést követően juthatnak be a stadionba. A BKK az Eb idején nagyobb forgalomra számít a stadion környékén, ezért arra kéri a szurkolókat, hogy ne autóval akarják megközelíteni a stadiont. A közlekedési társaság sűríti, és a kieséses szakasz meccsnapjain – az esetleges hosszabbítás vagy tizenegyespárbaj esetén is – egyes járatait a lefújáshoz igazítja.

Az Eb ideje alatt a Városligeti Műjégpályán található szurkolói zónába látogathatnak el a focirajongók, ahol a közös meccsnézés mellett programok is várják a szurkolókat. A mérkőzéseket sokan követik majd bárokban és éttermekben, így a vendéglátóhelyek bevételei a tavalyit várhatóan jelentősen meghaladják, de a külföldi vendégek elmaradása miatt a 2019. évi forgalmat várhatóan nem érik majd el.

Így közlekedhetünk Budapesten az Eb-meccsek napján

Sűríti egyes járatait és mobil értékesítőhelyeket üzemeltet a labdarúgó Európa-bajnokság idején a Budapesti Közlekedési Központ.

 

turizmus Budapest eb
Kapcsolódó cikkek