Rendhagyó az ötlet, de a kockázat mérsékelt, mert bevált receptek alapján állították össze azt a koncepciót, amelyre a Balaton első nemzetközi márkás ötcsillagos szállodája épült. A szántódi Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton szó szerint mesés hangulatú, Jules Verne Nyolcvan nap alatt a föld körül című művének világa, szereplői és helyszínei ihlették, a 109 szobás, benne 46 lakosztállyal felszerelt luxusszálloda nyitását tapasztalt szakember, Dieter Prachner vezényelte le.

Pawel Jakubowski
lubiepodroze.eu
Mövenpick hotel
Mintha egy mesekönyvbe lépnénk.
Fotó: Sándor Tünde

Termék, koncepció, hely és személyzet

– sorolja a legfontosabb alkotóelemeket Dieter Prachner, a Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton és FamilyPark  igazgatója, hozzátéve, 50 százalékban a csapaton múlik a siker. 

A Balatonnál szállodai csapatot építeni pedig egyáltalán nem volt könnyű, az ideális jelölteknek mindenekelőtt magyarul és angolul is kell tudniuk. 

Fontos, hogy négy évszakos munkára szerződjenek a dolgozók, illetve hogy a szálloda akkor is meg tudja tartani őket, amikor tombol a főszezon, és egymásra ígérve szipkázzák el egymás legjobb embereit a balatoni munkaadók.

A nemzetközi tapasztalat nem volt feltétel, de az igazgató tagadhatatlanul büszke arra, hogy több munkatársa is külföldről költözött haza, mert hisz a BalaLand sikerében. A környezet és az épület impozáns, a több mint 20 milliárd forintból, benne 7 milliárd forint állami támogatásból fejlesztett tóparti szálloda a Dreamland Holding turisztikai portfóliójának része.

Pawel Jakubowski
lubiepodroze.eu
Mövenpick hotel
A szülők kényelmére is gondoltak.
Fotó: Pawel Jakubowski

A hotel megnyitójára érkezett egyik szakmabeli vendég a Világgazdaság munkatársának úgy nyilatkozott: „A Balaland jó termék lett. Olyan termék, amelyen látszik, hogy mire költötték a beruházásra szánt pénzeket. Valóban luxusszálloda született, piacképes koncepcióval.”

Egy balatoni ötcsillagos gyerekhotelt vendégekkel megtölteni csak a belföldi piacról nem lehet,

ezért is volt fontos a komplexum számára nemzetközi prémiummárkás üzemeltetőt találni. A koncepció és a márka szerencsés egymásra találását jelzi, hogy – mint Dieter Pachnertől megtudtuk – hetente több mint 25 ezer eurónyi előfoglalás érkezik, amit jónak ítél a több évtizedes nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szállodaigazgató.

A szállodában nincs konferenciaterem, de nem azért, mert a munkaügyben utazó vendégeket esetleg zavarná a gyerekzsivaj, hanem fordítva: minden területet és szolgáltatást a gyerekkel érkezőkre szabtak. A szabadtéri és beltéri játszótér, az óriási vizes élményelemek, kanyargós csúszdák, de még az étterem díszítése is a gyerekeknek szól, az egész hotel és környéke egy óriási gyerekparadicsom.

Mövenpick hotel
Hatalmas beltéri vizes játszótér, csúszdák és medencék sokasága várja a gyerekeket (képünk még a nyitás előtt készült).
Fotó: Sándor Tünde

A szántódi szálloda igazgatója kevesebb mint egy év alatt profitot vár, 

és sokkal több belföldi vendéget, mint azt a kívülállók gondolják. A vendégkör gerincét az óvodáskorúakkal érkező szülők és nagyszülők alkotják, akik nincsenek iskolai szünetekhez kötve, rájuk ősztől tavaszig is számítani lehet.

A Mövenpick márka predesztinálja a BalaLand Resort nagy erősségét, a hotel konyháját. A Pirate étteremben svédasztalos luxusreggeli és vacsora várja az ötcsillagos ellátásra befizetőket. A szállodai vendéglátásból kapott ízelítő alapján a konyha teljesítménye, a vendéglátás minősége jelentősen hozzájárul majd a vendég elégedettséghez. 

A Mövenpick ízelítőt ad a svájci vendégszeretetből – közölte az Accor csoport – , másrészt egy nemzetközi brand kinyitja a piacot, ami különösen jól jön egy új, nem hagyományos koncepcióra szabott termék bevezetésénél.

Pawel Jakubowski
lubiepodroze.eu
Mövenpick hotel
Az étterem konyhája is ötcsillagos színvonalú.
Fotó: Pawel Jakubowski

„Ahol jó színvonalú vendéglátás van, ott nagyot lehet előre lépni” – mondta a BalaLand hotel megnyitóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Kisfaludy szálláshelyfejlesztési pályázat támogatása a balatoni luxusszálloda megépítésének támogatásával a helyi minőségi kínálat bővítését és a Balaton négy évszakossá alakítását szolgálja.

A Dreamland Holdinggal kötött partnerségi megállapodás keretében az ingatlanfejlesztő holding másik ötcsillagos szállodáját, a tokaji Minaro Hotel MGalleryt is üzemelteti. A következő projekt egy balatonföldvári ötcsillagos hotel megnyitása, amellyel a térségben négyre bővül az új luxushotelek száma.

A BalaLand szálloda mellett egy 112 szobás apartmanház is épült saját partszakasszal.