Az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a 15–39 éves korosztály harmada tervez külföldi vakációt, negyede pedig szívesen ellátogatna egy fesztiválra.

Holiday planning happiness
Portrait of happy young woman sitting on the edge of a pier with friends. Group of young friends enjoying a day at the lake.
Fotó: Shutterstock

Az intézet hétfői közleménye szerint a 40 év alattiak nagyjából felére (54 százalék) jellemző, hogy az utóbbi fél évben – költségcsökkentés miatt – lemondott a nyaralásról. A megfontoltabb, árban kedvezőbb vakációs tervek legkevésbé a 15–19 éveseket (46 százalék), leginkább a 35–39 éveseket (59 százalék) jellemzik.

Az iskolai végzettség emelkedésével nő annak a valószínűsége, hogy nem változnak a nyaralási elképzelések: az alapfokú végzettségűek 61 százaléka, a diplomások 43 százaléka mondott le eredeti terveiről 

– írták.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a 40 év alatti fiatalok harmada (32 százalék) tervezi, hogy a nyáron legalább egy hetet külföldön tölt. A férfiakra inkább jellemző (36 százalék), mint a nőkre (27 százalék), hogy külföldi nyaralást terveznek. Az iskolai végzettség emelkedésével egyre valószínűbb, hogy külföldi nyaralásban gondolkodnak a fiatalok: míg az alapfokú végzettségűek 22 százaléka, addig a diplomásoknak csaknem fele (47 százalék) gondolkodik így – áll a közleményben.

Bankkártya vagy készpénz? Revolut vagy Wise? Hol érdemes pénzt váltani? Így készüljünk pénzügyileg a nyaralásra

Már csak néhány hetet kell várni, és kezdődik a nyár. Feltételezhetően a többség már lefoglalta az utazását, befizette a szállását, és sokan biztosan már beszerezték a külföldi úthoz szükséges apróságokat. Az egyik legfontosabb azonban, amikor külföldön nyaralunk, hogy a pénz miatt ne kelljen aggódnunk. Hol váltsunk pénzt a nyaraláshoz, vagy hagyatkozzunk a bankkártyákra? Megéri-e Revolut- vagy Wise-applikációt használni külföldön? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A 2020-as évben a 15–29 éves fiatalok 16 százaléka állította, hogy az előző évben részt vett valamilyen fesztiválon, most ez a korcsoport 29 százaléka tervezi. A 20–24 évesek körében a legmagasabb a részvételt tervezők aránya (32 százalék), míg a 30 évesek és az idősebbek ötöde gondolkodik ugyanígy (20 százalék).