Nem becslésekre támaszkodunk, hanem tényszámokra, és azok alapján egyáltalán nincs ok aggodalomra, sőt arra számítok, hogy a megemelt feltöltési keretből, a több pénzből több folyik majd be a turizmusba

 – szögezte le Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) elnöke.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kormány hétfőn bejelentett 

gazdaságvédelmi intézkedései értelmében augusztus 1-je és december 31. között ismét megnyílik a SZÉP-kártyás fizetés lehetősége hideg élelmiszer vásárlására, amivel egyidejűleg 200 ezer forinttal, azaz 40 százalékkal megemelkedik a kedvezményesen feltölthető összeghatár. 

Mindez a turisztikai ernyőszövetség várakozásai szerint azt eredményezi, hogy további forgalom generálódhat a szektor vállalkozásainál.

Több mint százmilliárd forintot görgetnek maguk előtt a kártyatulajdonosok, miközben az első öt hónapban már 164 milliárd forintot költöttek el turisztikai kiadásaikra. Idén még legalább 200 milliárd forint érkezik a kártyákra, amelyek egyre népszerűbbek mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében.

Nagyjából három év alatt kétmillióról 2,6 millióra nőtt a forgalomban lévő kártyák száma, hiszen egyre többen használják ki a kedvezményes lehetőséget, amivel a legolcsóbban tudja a munkáltató többletjövedelemhez juttatni a dolgozókat

– hangsúlyozta Princzinger Péter, aki emiatt még az eddiginél is nagyobb összegek becsatornázását várja a kártyákra.

Tavaly 380 milliárd forint volt, idén akár 460 milliárd forint lehet a SZÉP-kártyákról elköltött pénz, 

a hideg élelmiszer vásárlásának lehetővé tételével elsősorban a kis összegek elköltését generálja a kormány 

az MTSZA elnöke szerint. Konkrétan és zömében azokat a 10-30 ezer forintokat pörgetik ki év végéig, amelyek vélhetően bentragadtak volna, mert amúgy sem nyaralásra használnák fel az emberek. Tavaly februártól június végéig szintén ideiglenesen élelmiszert is lehetett vásárolni a SZÉP-kártyákkal, amelyekről az éves költések mindössze 8,8 százalékát fordították erre – érvelt a szakértő.

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Általában a kártyabirtokosok 30 százalékának a tulajdonában van a SZÉP-kártyás összegek 65-70 százaléka 

– fűzte hozzá Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó-munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben el kell fogadniuk, hogy a legutóbbi döntéssel azoknak igyekszik segíteni a kormány, akik most igazán nehéz helyzetben vannak.

A hideg élelmiszerek a hajdani élelmiszer-utalványok révén eredetileg is a cafeteriarendszer elemei voltak, ez most egy időre visszajött, ez a kiskereskedelemnek is támogatás most

– mondta Gál Pál Zoltán.

A VIMOSZ elnöke ugyanakkor sikerként könyveli el, hogy a turisztikai vállalkozások egy része,

a szálláshely-szolgáltatók is felkerültek a listára azon ágazatok mellé, amelyeket az áramársapkával kimenekített a kormány a működésüket ellehetetlenítő szerződéseik alól.

Az érintett vállalkozások rossz időszakban szerződtek, de nem volt más választásuk, amikor aláírták azokat az áramvásárlási szerződések, amelyek a korábbi energiaköltségeik megsokszorozódásával esetenként az üzemszüneti pont környékére sodorta például a wellnesshoteleket. Többségében szálláshelyeket sújtott a magasan rögzült áramár, a vendéglátó üzletek többsége nem fix megállapodásokat kötött. Ez ellen egyébként ők egy ideig ágáltak, de hamar kiderült, hogy jobban jártak az aktuálisan megszabott árakkal – emlékeztetett Gál Pál Zoltán.

Levelet kapott a miniszter

Nem ennyire optimista a SZÉP-kártyák ügyében a szállodaszövetség, melynek vezetője ma levélben fordult Nagy Márton gazdaságvédelmi miniszterhez az augusztus elsejei időpont elhalasztásáért. Mint azt már megírtuk , a főszezon kellős közepére időzített kezdőnappal megnyitott hidegélelmiszer-vásárlási lehetőség miatt a bevételeik 25 százalékát kártyás pénzek csökkenése miatt aggódnak a szálláshelyek. Az MTSZA és a VIMOSZ vezetői azonban egyaránt úgy vélik, nem ezen múlik a szezon, mert nem júliusban döntenek az érintettek az augusztusi nyaralásukról. A belföldi turizmus egyelőre gyengébb előfoglalási adatokkal nyitja a nyarat a tavalyinál. A felmérések szerint nem csökkent az utazási kedv, de nőtt a kivárók száma és aránya.