A hagyományoknak megfelelően a júliusi telihold időpontjához alkalmazkodva, július 6-án rajtol Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő vitorlásversenye, a Kékszalag, amelyet a szervezők már Kékszalag Fesztiválként hirdetnek – éppen ezért azokban a napokban jelentősen csökken az elérhető szálláshelyek száma a Balatonnál.

Tavaly is látványos versenyt élvezhettek az érdeklődők a Balatonnál.
Fotó: Nagy Lajos

A rajt előtti éjszakára, Balatonfüredre például a két legnépszerűbb foglalási oldal, a Booking.com és a Szallas.hu kínálatában is alig találni elérhető szállodát vagy apartmant.

A Booking azt írja, július 5-én a szálláshelyek 91 százaléka már nem foglalható, csupán 29 elérhető, míg a Szállásnál a 292 opcióból mindössze 14 szabad.

Nem csoda, hiszen amellett, hogy a rajt pazar pillanata tízezreket érdekel az ország minden pontjáról, körülbelül 3000 sportoló az érintettsége miatt is ott lesz az eseményen.

Fesztiválhoz illően nagy szponzorok állnak az esemény mellett:

miközben tíz éve még a Kékszalag sorsa is bizonytalan volt forrás híján,

most a szervezők hosszan sorolták a támogatókat, akik ráadásul magas szinten képviseltették magukat a sajtótájékoztatón. Ott volt többek között Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója, Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója és Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója – az utóbbi arról beszélt, hogy a dobogósoknak járó Herendi-trófea az első ötletektől számítva nyolc hónap alatt készül el, összességében pedig 80-100 ember dolgozik a termékek megújításán a főfestő vezetésével.

Ez a harmadik helyezettnek járó trófea. Fotó: Tumbász Hédi / MVSZ

„Az idei díjon az elvékonyodó kék szalag, mint a Balaton vizének szinonimája jelenik meg a motívumban, és ennek a hullámként funkcionáló kék szalagnak a szárnyán található a klasszikus, kék Apponyi-mintával dekorált vitorlás hajó, amint az élre tör. A háttérben szálló madarak sziluettje még inkább kiemeli a nagy vízfelület jelenlétét. A 24 karátos matt arannyal történő festés tovább nemesíti a trófeát” – sorolta Simon Attila.

Van egy terv arra, hogyan lesz egész évben tömve a Balaton

Igenis megfizethető sportág a vitorlázás – jelentette ki a Világgazdaság felvetésére Haranghy Csaba, a szövetség új elnöke, aki tudja, erős az összhatás a magyar turizmus és köztük, az pedig mindenkinek az érdeke, hogy a Balaton fontos része legyen a nemzetközi vérkeringésnek. A tókerülő kupasorozat lehetőséget adna arra, hogy tavasszal vagy ősszel is külföldiek lepjék el a magyar tengert.

A Kékszalag közvetítőhajóira privát hálózatot biztosít majd a Telekom, amely nemrég jelentette be, hogy nyáron minden ügyfele használhatja az 5G-t, ha erre alkalmas készülékkel rendelkezik. Nem is kell semmit tenniük, az 5G-szolgáltatás automatikusan aktiválódik Budapesten és környékén, a megyeszékhelyeken, a Balaton, a Velencei- és a Tiszta-tó körül, azaz a legfőbb turisztikai helyszíneken.