BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavesznek az igényekből, de nem mondanak le a nyaralásról az európaiak

Az európaiakat kevésbé foglalkoztatta az általános infláció és az utazási költségek emelkedése, továbbra is nagy arányban terveznek aktív pihenést az otthoni láblógatás helyett. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy egyre többen igyekeznek visszafogni a költségeket a nyaralásuk ideje alatt. Ennek tudható be, hogy idén először az utazók kevesebb mint fele választ hotelt szálláshelyként, és a rövid távú bérlemények népszerűsége csúcsra tört.

Továbbra is nagy az európaiak utazási kedve, az emberek 69 százaléka tervezi, hogy nem az otthonában tölti nyári szabadságát. Igaz, az utazási hajlandóság kissé (4 százalékkal) enyhült tavalyhoz képest a júniustól novemberig tartó időszakot tekintve. Az üzleti (plusz 9 százalék) és az eseménycélú utazások (plusz 10 százalék) számai erőteljes növekedést mutatnak, ugyanakkor a legtöbben még mindig üdülés céljából veszik a sátorfájukat: habár a 2022-es év azonos időszakához képest 6 százalékos csökkenés tapasztalható, az európaiak 68 százaléka továbbra is a szabadidős célú utazást választja. 

Barcelona,,Spain,-,May,3,,2015:,Barcelona,Attractions,,Triumph,Arch
Barcelona, Spain - May 3, 2015: Barcelona Attractions, Triumph Arch of Barcelona in a summer day in Barcelona, Catalonia, Spain
Sokan választják Spanyolországot, benne Barcelonát nyaralási célpontként.
Fotó: Shutterstock

Ha nyaralásról van szó, leginkább a franciák, a belgák és a britek indulnak útnak: 80, 79, illetve 75 százalékuk mondta azt, hogy a novemberig tartó fél évben utazást tervez. Velük ellentétben az osztrákok, a svájciak és a németek állnak 45, 56 és 62 százalékokos utazási hajlandósággal – derült ki a European Travel Commission (ETC) jelentéséből. 

Miguel Sanz, az ETC elnöke úgy látja, hogy az embereket aggasztja az infláció és az anyagi helyzetük, ezért előnyben részesítik a kevésbé költséges pihenési megoldásokat, például többen foglalnak az utószezonban, amikor a szálláshelyek már olcsóbban kínálják a szolgáltatásaikat. Az európai utazók mintegy negyede aggódik a költségek emelkedése miatt, az arányuk 6 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. 

 

A takarékoskodás jegyében számos területen látható a költekezés visszafogása, ugyanakkor az utazók összességében 8 százalékkal többet terveznek kiadni, mint tavaly, 41 százalékuk pedig 1500 eurónál is többet szán vakációra. 

A legtöbben (77 százalék) szomszédos országot választanak pihenésre, a legkedveltebb utazási eszköz pedig a repülő (48 százalék), annak ellenére, hogy világszerte brutális mértékben emelkedtek a jegyárak.

Az ETC felmérésében válaszolók túlnyomó többsége (59 százalék) elsősorban a régión belül, kicsit több mint negyede pedig (26 százalék) országon belül nyaral. Az utóbbiak aránya 6 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. Országokat tekintve az utazási célpontok listáját Spanyolország vezeti 8 százalékkal, alig lemaradva Franciaország (7 százalék) és Olaszország (7 százalék) következik, majd Görögország (5 százalék) és Horvátország (5 százalék). 

Annak ellenére, hogy a mediterrán országok a legnépszerűbbek, ezeket összességében 10 százalékkal kevesebben választják a pihenés helyszínének, mint egy évvel korábban. Velük szemben Csehország, Bulgária, Írország és Dánia népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Ennek az a magyarázata, hogy az utazók a kevésbé zsúfolt úti célokat és az enyhébb hőmérsékletet keresik.

Fotó: Pau Barrena / AFP

A hotelek népszerűsége idén csökken először 50 százalék alá, miközben a rövid távú bérlemények 17 százalékos kedveltségi aránya csúcsot dönt.

A megélhetési költségek emelkedése ellenére az európaiak többször is utaznának novemberig: 33 százalékuk kétszer, 26 százalékuk pedig legalább háromszor, míg a választ adók 30 százaléka csak egy utazást tervez. Az utazások időtartamát tekintve 36 százalék négy-hat éjszakás, 27 százalékuk pedig hét-kilenc éjszakás üdülést tervez.

Az ETC a nemzeti turisztikai szervezetek brüsszeli székhelyű szövetsége, az a célja, hogy Európát mint turisztikai célpontot népszerűsítse. A szövetségben 32 európai, ezen belül 25 uniós ország szervezetei vesznek részt, köztük magyar is. A június–november időszaki utazási hajlandóságot mérő felmérést idén május és június közt 6 ezer 18–55 év közötti személy és tíz nyugat-európai ország bevonásával készítették.

Nem mondanak le a nyaralásról a magyarok, ha kell hitelből utaznak

A Cofidis felmérése szerint a nehéz globális gazdasági körülmények dacára sem mondanak le a nyaralásról a magyarok. Tízből négyen korán elkezdenek spórolni a nyári utazásra, van, aki fél éven keresztül teszi félre a pénzt, hogy egy-két hétre kikapcsolódhasson. A nyaralást tervezők 15 százaléka hitelből oldja meg a vakációt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.