BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atlétikai vb: ellepik Budapestet a külföldiek, dörzsölhetik a tenyerüket a fővárosi szálláshely-szolgáltatók

Megközelíti a 340 ezret a szombaton startoló atlétikai világbajnoksághoz köthető budapesti vendégéjszakák száma a hivatalos adatok alapján. Ennek 70 százaléka külföldi vendégekhez kötődik, akik leginkább szállodákba, zömében magas kategóriájú hotelekbe foglalnak. Minden tizedik vendégéjszaka-foglalás Izraelből, az Egyesült Királyságból vagy Németországból érkezett, a Spanyolországból és Olaszországból érkezőknek pedig a fővárosi szálláshelyek 6-6 százalékát tartják fent. A tavalyi vizes világbajnoksághoz köthető 578 ezer vendégéjszakából 500 ezret Budapesten töltöttek el, igaz, az nem kilenc, hanem 17 napig tartott.

Több mint kétszáz országból legalább 2100 sportoló érkezik Magyarországra augusztus 19. és 27. között a budapesti atlétikai világbajnokságra, és számtalan szurkoló is végigkíséri majd a küzdelmeket. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ friss adatai szerint már most csaknem 340 ezer, a verseny időtartamára szóló vendégéjszaka-foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók – közölték három nappal a nyitány előtt.

Business,Woman,At,The,Reception,Of,A,Hotel,Checking,In
business woman  at the reception of a hotel checking in
Fotó: Shutterstock

A világ minden tájáról érkeznek versenyzők és turisták az atlétikai vb ideje alatt Magyarországra. Minden tizedik vendégéjszaka foglalás Izraelből, az Egyesült Királyságból vagy Németországból érkezett, Spanyolországból és Olaszországból pedig a fővárosi szálláshelyek 6-6 százalékát foglalták le előre. 

A budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70 százaléka köthető a külföldi látogatókhoz.

Ausztráliából, Indiából, Kínából éppúgy foglaltak szállást a fővárosi szálláshelyekre erre az időszakra, mint Dél-Afrikából, Tunéziából vagy éppen Argentínából, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából. 

Budapesten a világ szeme – hárommilliárd ember figyelheti a Magyarországon zajló eseményeket

A tetemes turisztikai bevétel mellett a szombaton kezdődő és kilenc napon át tartó budapesti atlétikai világbajnokság hosszú távú hatásait is ki kell emelni, hiszen a látogatók jó élménnyel hazautazva tovább népszerűsíthetik Magyarországot. Noha a magyar világverseny teljes költségvetése nagyjából 70 milliárd forint, az elemzők és a gazdasági szakemberek várakozásai szerint a vb akár hatvanmilliárd forintos pluszbevételt is hozhat a gazdaságunknak.

A vb idejére szóló közel 230 ezer budapesti, külföldiekhez köthető vendégéjszaka-foglalásnak több mint a fele a szállodákban jelentkezett, 60 százalékukat négy- és ötcsillagos hotelekben, majdnem 40 százalékukat magán- és egyéb szálláshelyeken regisztrálták. A belföldi vendégektől beérkezett 110 ezer foglalás mintegy 80 százalékát szintén a fővárosi szállodákban, kétharmadát pedig négy- és ötcsillagos szállodákban jegyezték be.

A sportturizmus az egyik legdinamikusabban növekvő turisztikai ágazat

– hangsúlyozzák a közleményben. A sportversenyek látogatói a szabadidős turistákhoz képest általában hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon, többet költenek, és gyakrabban vesznek igénybe magas minőségű szállással, vendéglátással kapcsolatos szolgáltatásokat.

Közel egymilliárd embert érnek el majd a közvetítések, amit megsokszoroznak a versenyzők és a szurkolók által feltöltött közösségi médiás posztok is. Ennek turisztikai jelentősége és hosszú távú hatása szinte megbecsülhetetlen

– emelte ki Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Nemzeti Atlétikai Központ
Fotó: Nemzeti Atlétikai Központ / Facebook

Történelmi jelentőségű Magyarország és a hazai turizmus számára tehát az atlétikai világbajnokság, amelynek hatása messze túlmutat azon a kilenc napon, amíg a világ idei legnagyobb sporteseménye tart. 

Azon dolgozunk, hogy minden idők legjobb atlétikai világbajnokságát rendezzük meg

– mondta Németh Balázs, a szervezéssel megbízott Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

Ehhez még hozzáadódik, hogy története során először vette fel Budapestet a világ tíz legnagyobb sportvárosát összesítő rangsorába a BCW sporttal foglalkozó svájci tanácsadó cég. A rangos elismeréshez a nemzetközi sportesemények, mint az idén megrendezett férfikézilabda-Európa-bajnokság, a FINA vizes világbajnokság vagy a Formula–1 Magyar Nagydíj mellett olyan budapesti sportlétesítmény-fejlesztések is hozzájárultak, mint a Puskás Aréna vagy az MVM Dome – összegezte az MTÜ.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.