A nyári utazás során egyre több turista szembesül a tömegturizmus jelenségével, ami akár tönkre is teheti a nyaralást. A túlzsúfolt városok az ott élők számára is gondot jelentenek, hiszen turizmusfóbiát okoznak, ezért igyekeznek korlátozni a látogatók számát. Az utóbbi időben Amszterdamtól Dubrovnikig egyre több város állt elő újabb és újabb ötletekkel, hogy visszaszorítsák a turisták áradatát – írta meg szerdán az Origo.

Amszterdam
Fotó: AFP

Legutóbb Amszterdam hozott döntést erről, és kitiltotta a városból az óceánjáró hajókat. Néhány évvel ezelőtt Velencéből is száműzték őket, ők környezetvédelmi okokra hivatkozva.

A holland döntés nem véletlen, hiszen Amszterdamban jut egy lakosra a legtöbb turista a legnépszerűbb európai városok közül. A turisztikai statisztikák alapján a fővárosok közül Dublin, Tallinn, Párizs és Athén is túlzsúfoltnak számít. Szintén fullasztó a turistaáradat Dubrovnikban, Velencében, Bruges-ben, és az elmúlt hetekben az erdőtüzek miatt a hírekbe került Rodoszon is.

A hömpölygő embertömeg túlterheli a várost és a közműveket, megnöveli a zajszennyezést és a környezetszennyezést, és gyorsabban elhasználja mind az infrastruktúrát, mind a helyi látványosságokat. Emiatt több város úgy döntött, hogy szabályozza a turisták belépését, vagy kompenzációt kér tőlük. Sokan az idegenforgalmi bevezetése vagy megemelése mellett döntenek. Például a legtöbb olasz város esetében a turistabuszok belépése csak fizetés ellenében lehetséges. De például a spanyolországi Santiago de Compostela vezetése is azt tervezi, hogy 2025-től kiveti ezt az adónemet.

Vannak azonban ennél egyedibb szabályok is, a horvátországi Dubrovnik óvárosában nem lehet gurulós bőröndöt húzni, azt csak emelve lehet szállítani. A tengerparti városban a hírek szerint nemrég egy bárt is egy hétre bezárattak a túl hangos zene miatt.

Szintén lépéskényszerbe került az ausztriai Hallstatt is. Miután felröppentek a hírek, hogy az ottani panorámáról mintázták a Jégvarázs című Disney-mese egyik ikonikus helyszínét, elkezdtek özönleni a turisták. A kisváros egy olyan speciális kerítés építésébe fogott, amely a kilátást nem zavarja, a szelfizést viszont ellehetetleníti.