Turizmus

Eshet eső, fújhat szél: jó szezont zárt Zalakaros

Megváltozott a vendégkör a fürdővárosban. A magyar családok mellett cseh, szlovák és lengyel turisták érkeztek nagyobb számban a településre. A szezont Novák Ferenc polgármester és Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója értékelte.

A járvány előtti utolsó, 2019-es évre békeévként tekintenek Zalakaroson, viszont a 2022-ben, illetve 2023 első nyolc hónapjában már helyreállt a turizmus – írja a ZAOL.hu. Novák Ferenc polgármester szerint az adatok, a statisztikák pontos képet mutatnak. Érdekességképp 2019-ben 536 ezernél több vendégéjszakát regisztráltak, míg az idei évben eddig 533 ezer fölötti éjszakát töltöttek a turisták a városban.

A strand a város legnépszerűbb komplexuma.
Fotó: Zalakarosi Fürdő

Erre büszkék lehetünk, hiszen a gazdasági helyzet, az árváltozások, az mind befolyásolja a társadalom állapotát, ezzel együtt a turizmusban elkölthető pénzek nagyságát

– mondta a városvezető.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ szerint a hazai turisták kedvence Siófok, Balatonfüred, Hajdúszoboszló és Zalakaros volt. Ez a tendencia megmaradt, vagyis a magyar családok körében még mindig népszerű a fürdőváros. Beszédes adat az is, hogy a legtöbb foglalást Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros és Zamárdi szálláshelyein regisztrálták a nyár végéig.

Novák Ferenc szerint ehhez hozzájárultak a nagy rendezvényeik. Legutóbb a 16. Tour de Zalakaros országúti kerékpárosverseny, előtte egy héttel a Zalakarosi Futrinkák SE futófesztiválja mintegy 400 indulót vonzott. Korábban a kosárlabdatorna és a nemzetközi sakkviadal ugyancsak fókuszba állította a várost.

Ehhez jön még a környék varázsa, ami ugyancsak vonzza a látogatókat.

A nyári szezonról és a vendégkör változásairól Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő Zrt. vezérigazgatója beszélt. Kiemelte:

még mielőtt megnyitottuk volna a strandot, új attrakciókkal rukkoltunk elő, és ráncfelvarrás is történt a fürdőben. Ami látogatóinknak az egyik, talán legfontosabb jó hír volt, hogy azóta sem változtattunk a belépőjegyeik árain.

Április 29-én kinyitott a strand és azt a vendéglétszámot produkáltuk, amit az előzetes üzleti tervben prognosztizáltuk – folytatta. 

A júniussal kapcsolatban is ebben bíztunk, de az időjárás közbeszólt.

Amikor nem esett az eső, akkor hűvös volt. Ez okozta azt, hogy ez a hónap körülbelül 14 százalékos vendéglétszám-vesztést jelentett a tavaly júniushoz képest. De nem ijedtek meg, a július jobban alakult, szinte hasonlóan az előző évihez.

Augusztus első hétvégéjén megint beköszöntött az ősz, azóta tart a kellemes, napos időjárás. Ez meghozta a vendégek kedvét, sokak látogatták a fürdőt. 

Ugyan szeptemberben a hétköznapokon egészen más korosztály érkezett, de a hétvégékre még visszatérnek a házaspárok, családok.

 

turizmus vendégéjszaka szálláshely szezon Zalakaros
Kapcsolódó cikkek