Közel 300 ezren mentek őszi pihenőre október 27. és november 5. között – derült ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adataiból. A legnépszerűbb időszak várhatóan az őszi szünet első hétvégéje lesz. Kiemelték, hogy közel 850 ezer vendégéjszakára érkezett előfoglalás.

Attractive,Young,Couple,Relaxing,In,The,Indoor,Hotel,Swimming,Pool
A települések közül a főváros után Hévíz és Zalakaros a legkeresettebb.
Fotó: Shutterstock

A vendégéjszaka-foglalások alapján az utazók közel 60 százaléka belföldről, 40 százaléka pedig az országhatáron túlról érkezik hazánkba az őszi szünetben. A legnépszerűbbek a páros utazások, az előfoglalások közel fele két vendég részére szól. A vendégek több mint fele három vagy több éjszakát tölt a szálláshelyeken, de szintén sokan (30 százalék) terveznek két éjszakára szóló kikapcsolódást.

A külföldiek körében Budapest a legnépszerűbb, a fővárosi előfoglalások 70 százaléka érkezett az országhatáron kívülről. Vidékre pedig a belföldi vendégek látogatnak nagyobb arányban, a látogatók 76 százaléka belföldről érkezik a fővároson kívüli térségekbe az őszi szünetben.

Az előfoglalások alapján a legnépszerűbb célpont Budapest, amelyet a Balaton és a Mátra-Bükk térsége követ, emellett nagy az érdeklődés Bük-Sárvár környéke, valamint Debrecen és térsége iránt is.

A települések közül a főváros után Hévíz és Zalakaros a legkeresettebb, ugyanakkor szép számmal érkeztek foglalások Bük, Hajdúszoboszló, Sárvár szálláshelyeire is.

New,Electric,Bus,Passes,The,Beautiful,Lillafüred,Palace.New electric bus passes the beautiful Lillafüred Palace.
szállás, vendégség, vendéghát, hotel, szálloda, ősz, turizmus, belföld
A Bükkben található Lillafüred is népszerű a pihenésre vágyók körében.
Fotó: Shutterstock

Az NTAK adatok alapján az őszi szünetben is a szállodákban pihen majd a legtöbb vendég, mindkét esetben az előfoglalások több mint kétharmadát jegyezték hotelekben. Ötből 4 belföldi vendég választ a pihenéshez szállodát, míg a külföldiek közül minden második vendég száll meg hotelekben.

Minden második foglalás 4 csillagos szállodába érkezett.

Budapest és a magánszálláshelyek profitáltak a nyári turizmusból

Csökkent az utazások átlagos időtartama, mind a belföldiek, mind a külföldiek rövidebb időre mentek nyaralni. Mindeközben a júliusi vendégszám összességében felülmúlta a 2019-es rekordévit. Az erősödő nemzetközi turistaforgalom stabilan segíti a turizmus visszaépülését, és a főszezoni szálláshelyi statisztikából mindent ki lehet olvasni, attól függően, hogy mi a bázis: a tavalyi belföldi csúcsforgalom vagy a koronavírus-járvány előtti bezzegév.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint várhatóan Ausztriából utaznak a legtöbben hazánkba, de Németországból és Csehországból is sokan érkeznek majd – ahogyan Olaszországból és az Egyesült Királyságból is jelentős az előfoglalt vendégéjszakák száma. Budapestre a legnagyobb számban Olaszországból és Spanyolországból indulnak útnak, míg vidékre Ausztriából és Csehországból érkezik a legtöbb vendég.