Aligha okoznak meglepetést a szerdai KSH-adatok a turisztikai szálláshelyek augusztusi forgalmáról, miután az augusztusi budapesti vendégforgalom szemmel láthatóan erős volt a Sziget Fesztivál és a telt házas szállodákat eredményező atlétikai világbajnokság révén. 

Group,Of,Tourists,Budapest.,Budapest,,Hungary,-,September,26,,TURIZMUS, turisták
Fotó: Shutterstock

Budapest turizmusa várhatóan továbbra is jól mutat, az államalapítás sok helyszínes ünnepe és a minden idők leglátványosabb fővárosi tűzijátéka a belföldi turizmus számait is megdobhatta. Vidéken nem volt ilyen remek az augusztus, az ottani számokat ugyanis alapvetően a belföldi turizmus formálja, de ezen a téren sem lehet romló mutatókra számítani a statisztikában. 

A hivatalos adatokat október 4-én közli a Központi Statisztikai Hivatal, a gyorsjelentést reggel teszik közzé, a nyári szezonzáró mutatók várhatóan jobban néznek majd ki, mint a főszezonban bármikor.

Legutóbb szeptember elején jött ki KSH turisztikai szálláshelyi gyorsjelentése, akkor, 

a főszezon közepén a vendégek száma 4,3 százalékkal volt magasabb, a vendégéjszakáké pedig 1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma júliusban épp 8,4 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké viszont 13 százalékkal emelkedett. 

A Világgazdaság 55 konferencián hétfőn Nagy Márton miniszter az idei évről azt mondta, hogy a belföldi turizmus 8 százalékos visszaesését a külföldi turizmus 10 százalékos növekedése tolja. Ő a magas üzemanyagárak mobilitást fékező hatását emelte ki a belföldi forgalom visszaesésével összefüggésben.

Aranykor volt az atlétikai világbajnokság

Megduplázódtak a szálláshelyi bevételek az atlétikai világbajnokság idején, a magyar turizmus egyértelműen a világ harmadik legnagyobb sporteseményének számító rendezvény nagy nyertese. A világbajnokság napjaiban a szállodák 80 százalék feletti kihasználtsággal üzemeltek, a vendégéjszakák 71 százalékát a négy- és ötcsillagos hotelekben töltötték.

Piaci szakértők szerint idén a belföldi turizmust a kiutazás láz csökkentette leginkább, sokan ugyanis elmentek más országokba nyaralni, vagy rövidebb ideig pihentek itthon. Bevételben nem volt rossz az év, a kevesebb vendég összességében nem költött kevesebbet, mint tavaly. Mint emlékezetes, tavaly a belföldi turizmus nagyon felpörgött, a jelenlegi csökkenés tehát magas bázishoz képest értendő, és lényegében stagnálást jelent. 

Idén az éves összesítés mérlege még 2-3 százalékkal meghaladhatja a tavalyi eredményeket, 

miután erőteljesen bővül a külföldi vendégforgalom, hacsak a belföldi turizmusban nem lesz váratlanul nagy csökkenés.