Több mint 19 millió vendégéjszakát töltöttek el a belföldi vendégek a vidéki szálláshelyeken tavaly – ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatait, különböző bontásokban szemléltetve a belföldi turizmus, illetve a belföldi utazók és utazások jellemzőit.

Eger és környéke az egyik legkedveltebb belföldi célpont.
Fotó: Komka Péter / MTI

A hazai turisztikai forgalom kétharmada a vidéki szálláshelyeken jelentkezett 2023-ban, ahová a vendégek 74 százaléka belföldről érkezett. 

A legtöbb, összesen 1 millió 248 ezer belföldi turista – a fővárost nem beleszámítva − Pest vármegyéből kelt útra tavaly, akik közül a legtöbben Siófokra, Hajdúszoboszlóra és Egerbe utaztak. A vármegyék népességéhez viszonyítva is itt volt a legmagasabb, 93 százalék a belföldi turisták aránya 2023-ban.

Honnan hova utaztak a legtöbben?

Összességében és népességarányosan is a Győr-Moson-Sopron volt a második legtöbb belföldi utazót adó vármegye, a turisták innen leginkább Zalakaros, Balatonfüred és Siófok felé vették az irányt. A népességhez viszonyított legtöbb belföldi turistát vármegyék dobogójának képzeletbeli harmadik fokán Komárom-Esztergom turistái találhatók.

Saját vármegyéjüktől átlagosan a legmesszebbre Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Baranya turistái utaztak, ráadásul mindhárom területről 

Siófokot célozták, amely a legkedveltebb belföldi turisztikai célpont volt 

ezekben a vármegyékben. 

Saját vármegyéjükön kívülre a leggyakrabban Pest és Győr-Moson-Sopron mellett Hajdú-Bihar vármegye turistái utaztak tavaly, ők legtöbbször Gyulán, Egerben és Miskolcon szálltak meg. 

Az idei belföldi és külföldi utazási tervek

A belföldi szálláskeresési toplistát a Google adatai szerint 2024-ben Gyenesdiás, Balatonlelle, Balatonalmádi, Tihany, Berekfürdő,  Zamárdi, Esztergom, Parád, Bogács és Balatonfüred vezeti. A kiutazók elsősorban török, olasz, egyiptomi, spanyol, horvát, görög és ciprusi szállásokat böngésznek. Az idei várható turisztikai trendekről az Utazás kiállításhoz kapcsolódó szakmai konferencián részletesen tanácskoztak a piaci szereplők.

A vármegyét már elhagyva, de ahhoz a legközelebb a somogyi turisták utaztak, a legtöbben Zalakarosra, Hévízre és Pécsre. 

Saját vármegyéjükön belül legnagyobb számban a zalaiak keresték a pihenést

2023-ban. A leghosszabb kikapcsolódásokra Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod turistái indultak, az átlagos tartózkodási idejük 2,9, illetve 2,8-2,8 vendégéjszaka volt. 

A,Tree-covered,View,Of,Siófok,On,The,South,Shore,Of
Siófok az örök listavezető belföldön a magyarok körében.
Fotó: Shutterstock

A legtöbb, összesen 3,1 millió vendégéjszakát 2023-ban Pest vármegye turistái töltötték az országban.

Útra kelnek fiatalok és idősek is

A legtöbb 19–24 év közötti fiatal Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyéből utazott, leginkább Siófokra, Nyíregyházára és Miskolcra. A legidősebb, 65 év feletti generáció tagjai is leginkább innen, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből keltek útra − ugyanezen városok felé. 

Tavaly a legidősebb belföldi turista százéves volt, aki

Győr-Moson-Sopronból látogatott Zalába, ahol három éjszakát töltött. 

A szálláshelyek megoszlása alapján látható, hogy a 4-5 csillagos hotelfoglalások aránya Győr-Moson-Sopron turistái körében a legmagasabb (39 százalék), amelyek főként Budapestre, Zalakarosra, Bükre, Balatonfüredre és Hévízre koncentrálódtak 2023-ban. 

A kempingek a Komárom-Esztergom vármegyei utazók körében a legnépszerűbbek, akik főként a Balaton partján, így Siófokon, Balatonfüreden, Alsóörsön, Zamárdin, Révfülöpön szállnak meg ilyen szálláshelyeken. A legtöbb vendégházat viszont Békés turistái foglalják le, elsősorban Egerben, Siófokon, Szegeden és Békésszentandráson – összegezték az NTAK adatait.