Miközben Medgyessy Péter kormánya pillanatra sem lankad, ha az ígéretei teljesítéséhez okvetlen szükséges intézkedésekről van szó (keddtől már vitázhat az Országgyűlés a 13+1-es győztes szelvény legfontosabb pontjairól), az Orbán Viktor vezette jobboldal is rendületlenül robog kijelölt útján. Igaz ugyan, a távoli labdarúgó-világbajnokság érdekfeszítő eseményei következtében valamelyest konszolidálódott a hónapok óta harcias hangulat, mégis fontos tudnunk: közeledésről, békességről az itt-ott (mint a parlamenti napirend elfogadásakor) megmutatkozó konszenzus ellenére értelmetlen elmélkednünk.

A szocialisták és a szabad demokraták tehát teszik a dolgukat, nem zavartatván magukat sem a vehemens tiltakozás (például a folytatódó személycserék okán), sem az alulteljesítés vádja miatt (mondjuk a nyugdíjak tárgyában). Meglehet, a koalíciós páros elképzelhető népszerűség-növekedésének főként a gazdaság teljesítőképessége szabhat határt, amely persze attól függően, melyik kormánypárti politikus milyen apropóból nyilvánul meg, úgy lesz lehangoló vagy reménykeltő. Ebből kiindulva mindjobban körvonalazódik az ősz nagy kérdése. Vagyis: a választópolgá-rok jelentős részének komfortérzetét javító cselekedetek alkalmasak lesznek-e arra, hogy az azonos támogatottságú oldalak közül a bal javára billentsék a mérleg nyelvét? Hogy ez ne következzen be, azért munkálkodik éjt nappallá téve a vb-meccsek figyelése helyett (a múlt héten Beregben) túrázó exminiszterelnök.

Orbán Viktornak azonban nemcsak balra, saját partnereinek összetartására is figyelnie kell. Noha az a veszély nem fenyeget, hogy az MDF a centrumon keresztül átzuhan a másik oldalra - ez a párt politikai halálát jelentené -, ám a Fideszben ezt minden jel szerint kevésnek ítélik. Az első ember szerepét játszó politikus legutóbbi eszmefuttatása arról tanúskodik: immár nem csak magát, az egész jobboldalt is a pártok fölötti pozícióban látná szívesen, ami érthető okokból nem rokonszenves a törékeny függetlenségét óvó Dávid Ibolyának. A kis párt elnöke ezért sem örülhetett annak, hogy első számú bizalmasa, Hende Csaba rajtaütésszerűen Orbán Viktor első számú bizalmasainak egyikévé katapultálta magát.

A Fidesz mindenesetre jól láthatóan fölkészült arra, hogy végleg és teljes egészében elfoglalja a politikai térfél egyik oldalát. Ma úgy tűnik, a kísérlet sikerre ítéltetett. Még akkor is, ha végül azt, ami létrejön, talán nem is Fidesznek nevezzük majd. (GA)