BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előtérben a beszerzés

Még Kecskeméten lakik, de Szegedre szeretne költözni, és korábbi gyakorlatának megfelelően továbbra is a termelés területén fog dolgozni a Pick Szeged Rt. februárban kinevezett vezérigazgatója. Kovács Károly bízik abban, hogy az áprilisi közgyűlés véglegesíti státusát.
2004.03.01., hétfő 00:00

Fiatal munkatársak és sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek veszik körül, így Kovács szerint a Pick Rt. helyt tud állni a csatlakozás miatt egyre jobban kiéleződő versenyben. Az iparági cégek stabil működését ma különösen megnehezíti az, hogy Magyarországon több vágóhíd nem felelt meg az uniós előírásoknak. Különböző húsipari üzemeket kell bezárni, és a szabályozórendszer gyors változása is csak tovább nehezíti a működést. Kovács azonban bizakodó, a versenyben való helytállást a pénzügyi, marketing- és főleg a beszerzési funkció megerősítésével képzeli el.

A Pick csoporton belül a csatlakozás miatt kitüntetett figyelmet kap az alapanyag-ellátás. Hazánkban a termelők 40 százalékos védővám megfizetésére vannak kötelezve, így az alapanyagok döntő részét a Pick is Magyarországról szerzi be. Mivel a sertéshús tőzsdei termék, így a nyitás után a feldolgozóknak több lehetőségük lesz a beszerzés optimalizálására.

A cég új irányítási modellje alapján a vezérigazgató nyugat-európai mintára szeretné vezetni az élelmiszer-ipari holdingot. Nem szakértője minden területnek, a különböző igazgatóságok így nagyobb önállóságot kapnak, melynek összehangolása lesz a legfontosabb feladata. A cég érdekeltségi körébe tartozó leányvállalatok napi működésében sem lesz így változás. A szakember továbbra is a társaság két szegedi és egy ceglédi üzemének termelési, műszaki feladatait látja el. A kereskedelemért és marketingért felelős helyettese pedig a kialakult gyakorlatnak megfelelően Budapestről irányítja a készítmények hazai értékesítését és a 48 országba irányuló exportot.

A vezérigazgató szerint a holdinghoz tartozó Szegedi Paprika Rt.-nek a jövőben is nyereségének megközelítőleg 80 százalékát adó konzerv- és készételgyártásra kell összpontosítania. A csoportszinergia alapján a fűszerek mintegy felét így belsőleg, főként szalámi- és kolbászgyártásnál használják fel. A hagyományos paprikatermelésből a magyarországi időjárási viszonyok, valamint a májusban megszűnő védővá-

mok miatt nehezen lehetne megélni.

Az egész húsipari vertikumot az alapanyag-beszerzéstől a vágáson, feldolgozáson át a bel- és külkereskedelemig felölelő Pick csoport létszáma a kapuvári gyár kiszervezése után tavaly közel négyszáz fővel bővült. Szintén tavaly zárult le egy beruházási program, amellyel megkétszerezték a szegedi üzem hentesárukészítmény-előállító kapacitását. A csoport vágóhídjai megfelelnek a nemzetközi követelményeknek, így a vezérigazgató szerint összességében minden háttér adott a vállalatcsoport további sikeres működtetéséhez.



A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.