BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Internetfüggő vendéglős

Budai Gábor ügyvezető igazgató irányítása mellett újult meg az 1991-ben újra magánkézbe került Gundel. Az étterem nemzetközi rangját jelzi, hogy nemrég bemutatkozhatott a stockholmi Grand Hotelben, amely az ősszel viszonozza Budapesten a vendégszereplést.
2004.05.17., hétfő 00:00



A napokban elkápráztatta a stockholmi ínyenceket a Gundel étterem egyhetes vendégszereplése, melynek - mint hagyományaival ütköző rendezvénynek - az ottani Grand Hotel csak hoszszas rábeszélés után adott helyet. Budai Gábor első munkahelye volt a ma 110 éves étterem, melynek magánkézbe kerülése utáni megújulásában, felvirágoztatásában jelentős szerepet vállalt. Az alap persze megvolt: az 1949-ig családi üzemeltetésű Gundel volt az 1939-es New York-i világkiállításon Magyarország hivatalos étterme, s hírneve 1949-91 között - amíg állami cégként működött - sem homályosult el. Ekkoriban a magyarok kedvelt, megfizethető étterme volt, kiemelt és támogatott feladatul kapta az állami protokoll-vendéglátás részét - emlékszik vissza Budai Gábor, aki 1981-90 között a Fórum Szálloda igazgatója volt, így szervezetileg abban az időben hozzá tartozott a Gundel is. Őt kérték fel az étterem új tulajdonosai 1991-ben az étterem átalakításának levezénylésére. Ronald Lauder és Láng György New York-i vendéglős a szakma viszonylatában óriási összeget, 23 millió dollárt költött a teljes átépítésére. Az összegbe belelértendő két szőlő és borászat is, amelyek évi 300 ezer palackos teljesítményét a társaság egyik büszkeségeként említi Budai Gábor.

A tulajdonosok pénzük megtérülésénél fontosabbnak tartják a Gundel presztízsének emelését és a kilencvenkilenc évre bérelt nevének hasznosítását. Ebben segítve, maguk is küldtek tanácsadókat Budapestre.

Egyes vélemények szerint a Gundel mára túl amerikai lett. Ám Budai Gábor azt hangsúlyozza, hogy a Gundel konyhája, hangulata nem is volt soha igazán magyaros. Eredeti receptjeiben inkább a francia ételkészítési hagyományok domináltak, konyhaművészetüknek ma is ezek szolgálnak egyik fő forrásul a megszokott magyar ízek, illetve a nemzetközi trendek mellett. Azt viszont elvárják a tulajdonosok, hogy a Gundelnél döntően magyar alapanyagból dolgozzanak. "Nem zárkózunk el a külföldiekkel való együttműködéstől sem, egy ideig egy neves svájci bonbongyártó kínálhatta kreációit Gundel néven" - mondja. "Külföldön sem elsősorban magyar voltunkat hangsúlyozzuk, hanem, hogy jók vagyunk."

Budai Gábor a hetvenes években majdnem elhagyta a pályát. Jogi diplomát szerzett, mert akkor úgy látta, a vendéglátásnak nincs jövője Magyarországon. Ám a helyzet változott, ő pedig maradt.

Mostanság sok idejét elviszik a cég napi ügyei, holott munkaidejének azt az részét tekinti a legértékesebbnek, amit közvetlenül a vendégekkel tölthet. Szívesen lenne teremfőnök. "Gyönyörű szakma, sok barátságot lehet vele szerezni, de teljes embert kíván. Nehéz mellette a magánéletet tervezni. Aki idejön, nem a pénzért teszi, hanem mert ezt szereti" - mondja.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.