Megvalósíthatatlan
Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár vezérigazgatója
„Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás hazánkban, azonban megvalósíthatatlan Matolcsy György terve, amely szerint egyetlen év alatt a 100 milliárd forinttal, vagyis 30 százalékkal csökkenthető a biztosító gyógyszerkasszája. Ugyan nincs végleges információ a megtakarítás forrásáról, azonban az biztos, hogy egyedül az önkéntes egészségpénztárak csak a lakossági terhek töredékét képesek átvállalni. A pénztárak évente a gyógyszerkassza 7-8 százalékának megfelelő mértékben járulnak hozzá a gyógyszerkiadásokhoz évente, és ez aggasztó. Arra utal, hogy a tagság egyre gyakrabban választja a betegségek gyógyszeres tüneti kezelését, mint a végleges megoldást jelentő terápiát. Bízom abban, hogy a kormány támogatja az öngondoskodásra épülő prevenciót.”

Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfőorvos
Fix támogatás
„A betegek havi gyógyszerköltsége – a tb-támogatás ellenére – nemritkán több tízezer forint. Ám a biztosító költségvetésének arányait tekintve relatíve soknak tűnik a gyógyszerkiadás, hiszen az a kórházi-rendelői ellátási kassza közel harmada. Talán az lehetne az ideális megoldás, amit a szakma lassan húsz éve kér: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatása végre az adott hatóanyagok fix támogatásán alapuljon, akkor sokkal transzparensebbek lennének a terápiás döntések a háziorvos és a páciens között. Az OEP-nek így közömbös lenne, hogy az orvosok mely készítményeket írják fel a betegeiknek, a különbség a betegek által fizetett térítési díjban lenne, és ez bizonyosan a generikumok felé terelné a gyógyszerfelírási szokásokat.”

Bodrogi József egészségügyi közgazdász
Társadalmi veszélyek
„A magyar lakosság évente mintegy 300 millió doboz gyógyszert fogyaszt el, ennek magyarázata a rossz egészségi állapotban található. A tb gyógyszertámogatása jellemzően makrogazdasági nyomás alatt alakul, ez nem az optimum irányába pozicionálta a működését. Fontos lenne a »sebészkés« mellőzésével higgadtan végiggondolni egy jó támogatási rendszer működésének elméleti alapjait, pénzügyi forrásait és egyéb mechanizmusait. Ez nem zárja ki a tartalékok szisztematikus áttekintését és felszámolását, mert ha ez elmarad, akkor igen magas haszonáldozati költséggel működik a rendszer. Keresleti és kínálati okok miatt a mozgástér igen szűk, a tervezett nagyon jelentős gyógyszertámogatás-csökkentés ipar-, egészség- és társadalompolitikai veszélyei hatalmasak.”

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke
Egészségnyereség
„A gyógyszerek funkcionális igényt szolgálnak ki, ezért a fogyasztásuk csökkentése nem lehet cél. Akinek kell, az jusson hozzá, de értelmetlenül ne károsítsák a közösségi pénztárcát. Ehhez a gyógyszerfogyasztás szerkezetének és kultúrájának változására van szükség, és ez a gyógyszerpiac további átalakítását igényli. Biztosítandó a takarékosság, a korrupciómentesség és a gyógyszerhez jutás térben és időben egyaránt. Az orvosokat prevencióra és olcsó terápiára, a gyógyszerészeket a generikusokkal való helyettesítésre, legolcsóbb generikumok kiadására és a beteg-együttműködés javítására, a betegeket tudatos életvitelre és gyógyszerhasználatra kell ösztönözni. A ráfordítások megnyert életévekben, egészségnyereségben realizálódnak, amely gazdasági növekedést generál.”

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke
Hatásosság
„Nem biztos, hogy ennyi orvosságra van szükségünk, de azt fontosnak tartom, hogy minden beteg hozzájusson a gyógyulásához szükséges terápiához. Látható, hogy a gyógyszerpolitika egyre inkább csökkenteni igyekszik a biztosító által támogatott orvosságok számát és a támogatások mértékét. Ám ez a törekvés csak addig hasznos, amíg a korszerű gyógyítást nem akadályozza. Várható, hogy a nem támogatott orvosságok száma nőni fog, de a változások az orvos szakmai és a gazdasági szempontból egyaránt felelősségteljes döntéseket igényelnek. Véleményem szerint a támogatásokat elsősorban a korszerű és hatásos orvosságokra kellene összpontosítani, hogy a hazai egészségügy is jobban tudjon élni a betegek érdekében a tudomány adta lehetőségekkel.”